Klienti chrudimského domova pro seniory se musí stěhovat

Chrudim – Skoro čtyřicet klientů Domova se zvláštním režimem v Chrudimi čeká nechtěné stěhování. Zařízení má soukromého provozovatele, kterému teď stavební úřad zakázal budovu pro ubytování seniorů dál využívat. Rodinám klientů nabízí pomoc chrudimská radnice.

Zatím jen provizorní ubytovna místo moderního sociálního centra – tak vypadá soukromý domov pro seniory v areálu bývalého chrudimského pivovaru. Podle stavebního úřadu musí provozovatel klienty vystěhovat. „Hasič prohlásil, že s uvedenou činností v těchto prostorách nesouhlasí,“ sdělil vedoucí Stavebního úřadu Chrudim Vladimír Bálek.

Hned vedle staví soukromý investor s bezmála 50milionovou evropskou dotací moderní školicí a sociální centrum. Práce ale nabraly zpoždění. Jednatel firmy Senior Chrudim Milan Jiruška po telefonu sdělil, že problém nevidí. Podle jeho názoru jsou prostory v pořádku.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Provoz domova chtělo město finančně podporovat. Podle zastupitele Josefa Štěpánka projekt od počátku provázely pochybnosti. S hledáním náhradního ubytování je připravena pomoci chrudimská radnice. „Času moc nezbývá, podle všeho provozovatel nedal žádnou informaci, že k tomuto kroku dochází,“ říká místostarosta Chrudimi Roman Málek (Koalice pro Chrudim).

Provozovatel domova se proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolal. Vladimír Bálek informoval, že rozhodnutí nemá odkladný účinek, což znamená, že do konce května by nařízení měl splnit. Pokud se město bude znovu zabývat příspěvkem pro sociální zařízení, chce mít záruku transparentního projektu a dobře fungujícího domova pro seniory.