V lázních Luhačovice vrcholí přípravy na hlavní sezonu

Lázně Luhačovice se chystají na start hlavní sezony. Na její zahájení musí připravit nejen zeleň a kolonádu, ale také léčivé prameny. Právě kvůli minerální vodě přijede do lázní ročně zhruba 33 tisíc lidí a další dva tisíce tam zavítají na jednodenní výlet. Letos je čeká novinka. Lázně totiž vypsaly soutěž na nový design jednoho ze svých symbolů - pítka.

Připravit Luhačovice na turistickou a lázeňskou hlavní sezonu není formalitou. Celý areál má totiž rozlohu dvaceti hektarů. V něm se nachází například 15 tisíc trvalek. Místo keřů víc květin. Místo tmavých zákoutí více světla pro typickou lázeňskou architekturu. „Je potřeba, aby byl vyvážený poměr mezi listnatými dřevinami , jehličnany a hlavně květinami , které do lázní patří,“ říká Alena Vránová, zahradní architektka z Ateliéru list.

Nejen údržba květin, ale také starost o další zeleň a travnaté plochy vyjde akciovou společnost Lázně Luhačovice ročně asi na čtyři miliony korun. Společnost se navíc stará o deset z třinácti léčivých pramenů. To obnáší pravidelné čištění i odběr vzorků.

Lázně zkoušejí letos i jednu novinku. Vypsaly designérskou soutěž na jeden ze svých symbolů, a to je lázeňské pítko, ze kterého hosté minerální vodu popíjejí. Oslovily přední české designéry a nyní je ve finále celkem šest návrhů. Vítěze vybere komise složená z tuzemských designerů a lázeňských hostů a vyhlásí jej při zahájení oficiální sezony 8. května. Pak se začne vybraný návrh vyrábět sériově.

Lázně Luhačovice se chystají na sezonu (zdroj: ČT24)

Luhačovice ležící v Bílých Karpatách jsou čtvrté největší lázně v České republice. Díky svým léčivým pramenům jsou jedny z nejlepších v léčbě dýchacích cest v Evropě. Lázeňskému městu vtiskl výraznou podobu architekt Dušan Jurkovič. Mezi jeho díla patří například hotel Jurkovičům dům. Hotel se původně jmenoval Janův dům a byl v klasicistní podobě, Jurkovič jej přestavěl v roce 1902.

Tamními nejznámějšími prameny jsou Vincentka, Aloiska, Ottovka a Pramen Dr. Šťastného. Všechny jsou přístupné veřejnosti. Vincentka se používá zejména k léčebným inhalacím, Aloiska pak k léčení zažívacích orgánů. Mezi nejnovější prameny patří Nový Jubilejní, který se používá k minerálním koupelím.