Ve Zlíně začaly putovní oslavy Sokola

Zlín – Zlínské náměstí Míru dnes hostilo sokolskou přehlídku. Odstartovaly tak putovní oslavy dvojitého výročí sokolského hnutí, které kromě 150 let své existence slaví i jubilejní 15. všesokolský slet, který se koná letos v červnu. Na tuto slavnost sokolské jednoty nacvičují už několik měsíců. Choreografie jsou velmi náročné, na celkem na 14 skladeb vystoupí 15 tisíc lidí.

Program ve Zlíně z velké části zhatilo špatné počasí, přesto na pódiu ukázali své dovednosti krasojezdci, vzpěrači i gymnasté. V sobotu čeká zlínské sokoly představení Komenského župy České obce sokolské, která připravuje vystoupení na červnový všesokolský slet.

Sokolové vydali výroční knihu i pamětní mince

Právě dnes představila Česká obec sokolská knihu ke sto padesáti rokům založení. Průvodce historií Sokola s názvem „Byli jsme a budem“ ukazuje portréty otců zakladatelů či plakát ze sokolského sletu v roce 1948, tedy v době, než Sokol stihly zákazy a perzekuce. „Kniha je samozřejmě svým způsobem relativně obsáhlá, protože je co připomínat, a hlavně - není to jen ohlédnutí do minulosti,“ podotkl starosta České obce sokolské Oldřich Lomecký. Výpravná obrazová publikace představuje unikátní umělecká díla a artefakty z kulturního dědictví Sokola, které dosud nebyly publikovány. K výročí obce sokolské vycházejí i pamětní medaile s portrétem zakladatele Miroslava Tyrše.

„Sto padesát let Sokola není jen výročím organizace, ale především oslavou myšlenek a zásad, které jsou s hnutím spojovány. Již jeden a půl století jsou sokolové vedeni k ušlechtilým hodnotám, které vycházejí z antického ideálu kalokagathie, tedy harmonického souladu a vyváženosti tělesné i duševní krásy a ctností,“ konstatoval primátor Prahy Bohuslav Svoboda. 

Sokol není spolkem seniorů, právě naopak

O sportovní aktivity Sokola je stále zájem, obzvláště mezi mladými. Spolek navštěvuje 180 tisíc členů a víc než polovinu z nich tvoří lidé mladší šestadvaceti let. „Do současné doby jsme byli bráni jako spolek seniorů, kteří jako vzpomínají s nostalgií na stará léta, ale není tomu tak,“ řekl náčelník sokolů Miroslav Vrána. Před rokem 1948 měl Sokol přes milion členů, čtyři desetiletí zákazu se na počtu drasticky podepsaly. 

Putovní oslavy Sokola

Zlín – 16. května, náměstí Míru

Hradec Králové – 18. května, náměstí TGM

Praha – 2. června, Tyršák

Liberec – 6. června, obchodní centrum Fórum

České Budějovice – 9. června, náměstí Přemysla Otakara II.

Olomouc – 13. června, místo zatím není určeno

Ostrava - 14. června, místo zatím není určeno

Brno – 16. června, Kounicova 

Všechny akce začínají v 15. hodin