Konvoj bude. Konec války v ulicích Plzně oslaví vojenské kluby na vlastní pěst

Dohady o podobě letošních Slavností svobody, kterými si Plzeň každoročně připomíná osvobození americkou armádou, ukončily vojenské kluby. Protože se nechtěly smířit s tím, že by oslavy měly proběhnout bez tradičního konvoje armádních vozů, uspořádají ho samy a bez oficiálního posvěcení. Městem projedou – za plného provozu – v neděli 8. května.

Přehlídka vojenské techniky Convoy of Liberty každoročně platila za vrchol plzeňských oslav a v posledních deseti letech nevynechala cestu po Klatovské třídě ani jednou. V letošním roce – rok od sedmdesátého výročí konce války – tomu ale mělo být jinak.

Organizátor spanilé jízdy Michal Kindl od přehlídky upustil a své rozhodnutí vysvětloval tím, že mu po letech dochází fantazie a nápady, jak defilé oživit. S Kindlovým rozhodnutím souhlasilo i vedení města, zcela bez vojenské techniky navíc Plzeň zůstat neměla, protože přehlídku nahradila Ride of Freedom, jízda svobody, které se v otevřených vojenských džípech zúčastní i několik osvoboditelů Plzně z roku 1945.

S plnou polní za plného provozu

Kriticky se ale ke změněné dramaturgii stavěly vojenské kluby, kterým se nelíbilo, že by konvoj měl po Plzni propříště projíždět už jen při kulatých a půlkulatých výročích, nejdřív tedy v roce 2020. „Je naprostý nesmysl dělat přehlídku za pět let, když už někteří veteráni, kteří jezdili pravidelně, jako Eric Peterson, nemůžou absolvovat čtrnáctihodinovou cestu letadlem,“ prohlásil velitel Klubu 3. armády František Polívka.

Polívkův klub se rozhodl organizátory zastoupit a spolu s dalšími skupinami vojenských nadšenců z Plzně, Prahy, Klatov a Liberce vyšlou v neděli na Klatovskou třídu víc než sedmdesát kusů vojenské techniky s kompletní výzbrojí.

Vyrážet bude v neděli v jedenáct hodin dopoledne, a protože není součástí oficiálních oslav, projede po Klatovské za plného provozu. „Klatovská třída má dva pruhy, takže to je celkem bez problémů. Pokud by to někdo narušoval, budeme tam mít kamery, aby se akce nedalo zneužít,“ cituje Polívku Český rozhlas.

Reportáž: Konvoj bude, organizátory slavností zastoupí vojenské kluby (zdroj: ČT24)

Magistrátu stačí „jeho“ Ride of Freedom

„Pokud se někdo rozhodne projet v džípu či jinou vojenskou historickou technikou po Klatovské ulici nebo někde jinde ve městě, je to jeho věc. Město Plzeň není a nebude organizátorem této akce,“ uvedla na dotaz rozhlasu mluvčí magistrátu Eva Barborková s tím, že proběhne i avizovaná menší přehlídka Ride of Freedom. „Část naší kolony po Klatovské třídě pojede, takže to považujeme za dostatečné,“ dodal pro ČT primátor Martin Zrzavecký.

Organizátor spanilé jízdy Kindl se původně chystal konvoj nahradit bitevní rekonstrukcí na břehu Radbuzy. Od ní ale tento týden upustil. Fiktivní bitvy Američanů a Němců se totiž měl v úvodu zúčastnit i sovětský tank, což v Plzni, citlivé na americký (a za socialismu zamlčovaný) charakter válečného osvobození, vyvolalo kritiku.