Lidé se stěhují mimo městská centra. Na jižní Moravě je oblíbený Brno-venkov

Přes tři tisíce nových bytů a domů vzniklo v loňském roce na jižní Moravě. Díky tomu se tak Jihomoravský kraj umístil na třetím místě hned po Středočeském kraji a Praze. Mezi lidmi je nejoblíbenější okres Brno-venkov. Jen loni tam přibylo 2 200 obyvatel.

„Já už tady žiju čtyřicet let. Narodila jsem se na vesnici, teď žiju na vesnici, ale do města to mám kousek a občanskou vybavenost považuju taky za dobrou,“ popsala život v Moravanech jejich obyvatelka. Obchod mají v Moravanech sice jen jeden, ale místní to mají zhruba dva kilometry do obchodního centra, které je hned na okraji Brna.

Obec se totiž nachází v katastru Brno-venkov. Právě tato část měla v minulém roce, podle pracovníka Českého statistického úřadu Karla Adama, největší přírůstek obyvatel. Moravany se dvěma a půl tisíci obyvateli se proto rychle rozšiřují. Loni tam vyrostlo celkem 104 bytů nebo rodinných domků.

Na jižní Moravě přibylo bytů a domů (zdroj: ČT24)

To je nejvíce hned po dvou největších městech v kraji – Brnu a Znojmu. „Nejvíce bytů bylo v loňském roce dokončeno v Brně a v okolních obcích, a pak ve Znojmě a Slavkově u Brna,“ potvrdil Karel Adam. Podle něj pokračuje stěhování z velkých měst do jejich zázemí. „Tento proces trvá už několik let,“ dodal.

Počet postavených bytů v JMK
Zdroj: ČT24

Většina obyvatel Moravan ale tráví všední dny v krajském městě. Do obce se vracejí až večer. Podobný scénář čeká nejspíš i nové rezidenční centrum. Pozemky prodala obec developerovi. Za peníze pak postavila to, co právě noví obyvatelé Moravan využijí – mateřskou školu.

Na okraji Brna vyrostly stovky nových bytů

Ta naopak chybí obyvatelům brněnského sídliště Kamechy, kde za posledních deset let vzniklo zhruba 1500 nových bytů a výstavba stále pokračuje. Do jednoho z nich se před dvěma lety přestěhovala z centra Brna i Monika Novotná s manželem. „Je to tu ideální pro děti, máme blízko na přehradu, je to tu super na kolo, běhání, máme spoustu hřišť a není to velké sídliště,“ vysvětlila Novotná. Dodala, že čekají na slibovanou školku a doufá, že její mladší syn Ondra do ní nastoupí.

Důvodem, proč lidé opouští centrum Brna je i příroda. Na okraji města a v okolních obcích k ní mají blíž.