Vysokorychlostní internet v letadlech už nebude problém. Umožní to speciální anténa

Tým inženýrů ze společnosti Honeywell v Brně vyvinul speciální technologii, která umožní na palubách dopravních letadel využívat vysokorychlostní internet. Cestující si tak třeba budou moci pustit internetovou televizi i uprostřed letu nad oceánem. To dosud nebylo možné, protože signál wifi mohl rušit palubní přístroje.

Lidé dnes v letadlech mají sice možnost se na internet připojit, rychlost transferu dat je ale na úrovni připojení, které měli v domácnostech před deseti lety. „Největší stížnosti na provozování internetu na současných palubách letadel je špatné připojení. Pomalé přenosové rychlosti. Takže je více firem, které se snaží tento problém řešit,“ říká proděkan Fakulty strojního inženýrství VUT Jiří Hlinka

Nový systém JetWave od Honeywellu dosahuje při stahování dat rychlosti až 50 megabitů za sekundu. Na první pohled kus hliníku a drátů. Ve skutečnosti ale anténa, na které třicet lidí pracovalo dohromady přes sto tisíc hodin.

„Klíčovým komponentem systému je anténa, která se otáčí po celou dobu letu a tím sleduje družici a tím zajišťuje internet pro letadlo, “ vysvětluje aplikační inženýr Honeywell Jiří Nykodým. 

Jiří Nykodým popisuje funkci antény, která je základním komponentem systému (zdroj: ČT24)

S novým systémem budou moci lidé na palubě vyměnit noviny třeba za chytré telefony a přes wifi bez problému sledovat online televizní vysílání, nebo si zavolat přes službu Skype.

Odborníci musí dosáhnout toho, aby bylo zařízení absolutně bezpečné. Brněnský tým proto vyvinul téměř stovku řídících systémů, které sloužily k vývoji, integraci a ověření funkcí, a to jak při laboratorním provozu, tak při testování v leteckém provozu. 

Systém už získal certifikaci Amerického úřadu pro letectví. Podle inženýra Jiřího Nykodýma ho mohou teoreticky využívat všechna letadla, satelitní síť v tomto směru nemá limity.

Poprvé by se měl vysokorychlostní internet objevit na palubách letadel Air Canada. Tato firma chce systém vyvinutý v Brně nainstalovat do svých letadel ještě do konce tohoto roku.