Čapkův památník vystavuje Peroutkův overal na psíka i šaty Scheinpflugové

Památník Karla Čapka znovu otevírá (zdroj: ČT24)

Jaký župan nosil Ferdinand Peroutka v letním sídle Karla Čapka? V domě ve Staré Huti u Dobříše se otevřela nová expozice věnovaná jednomu z nejslavnějších novinářů české demokratické žurnalistiky a herečce Olze Scheinpflugové, manželce výše zmíněného spisovatele.

Peroutka se s Čapkem seznámil zřejmě v redakci Lidových novin ve dvacátých letech a od té doby je pojilo pevné přátelství. Do letního sídla manželů Čapkových novinář často jezdil, v podkroví měl dokonce svůj pokoj. Návštěvníci výstavy do něj mohou nahlédnout a prohlédnout si Peroutkovy osobní věci – od županu, oblíbeného obrázku, přes dýmky a houpací křeslo až po zvířecí obleček na jeho pudla Pixie.

V pokoji stojí také žurnalistovo osobní křeslo a originální konferenční stolek. Psací stroj sice nepatří do tradiční výbavy třicátých let, Peroutka ho však používal v redakci Svobodné Evropy.

Pozvánka na znovuotevření výstavy v Památníku Karla Čapka
Zdroj: Památník Karla Čapka

Půda je věnovaná spisovatelce a herečce Olze Scheinpflugové. Po znárodnění domu totiž byla vykázaná ze dvou spodních pater a se svými věcmi byla odsunutá pod střechu. Příchozí si mohou prohlédnout její šaty z Vinohradského divadla, které si nechala – jak doba velela – ušít na vlastní náklady. Na místě je k přečtení také dopis zaslaný umělkyni osmnáctiletým Václavem Havlem.