Krajinná výstava pomůže Chebu

Cheb/Tirschenreuth – Další Krajinnou výstavu bez hranic plánují uspořádat v Chebu – znovu po šesti letech. Začít má už příští rok a město si od ní slibuje, že tak získá peníze na revitalizaci přírodní lokality u řeky Ohře. Expozici pořádá ve spolupráci s bavorským Tirschenreuthem.

Místo rozpadlých domů a nevyužité louky budou nová sportoviště a dětská hřiště. Takový je plán radnice na revitalizaci další části území podél řeky Ohře. „Levý břeh je naprosto zanedbaný. Tam není prakticky žádná infrastruktura, není tam kanalizace, není tam kvalitní cestní síť,“ uvedl starosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD). Radnice proto využila nabídky bavorského Tirschenreuthu uspořádat společnou Krajinnou výstavu. Získá tak dotace z přeshraničních fondů a plán města na rozšíření rekreační zóny se tím výrazně urychlí. „Chtěli bychom tam zorganizovat řadu kulturních, společenských akcí a sportovních utkání,“ dodal Pavel Vanoušek.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podobně uvažují i Němci, do své odpočinkové zóny budou investovat 13 miliónů Eur. „Tirschenreuth dostane novou část města. Základem je velký rybník, který se váže k naší historii, zbytek bude park a dětská a sportovní hřiště,“ potvrdil manažer Krajinné výstavy Franz Häring z Tirschenreuthu.

Zatímco v Německu už je větší část území připravená, na levém břehu Ohře v Chebu začnou první práce až v červenci. Radnice vypsala výběrové řízení. Cheb má přitom s Krajinnou výstavou zkušenosti, jako první v Česku ji uspořádal už v roce 2006. Město díky tomu obnovilo parky pod hradem. V Německu jsou Krajinné výstavy velmi oblíbené a podporuje je i stát, s tím ale u nás organizátoři zatím počítat nemůžou. „Určitě je to o odvaze toho města, jestli se do toho programu pustí nebo ne,“ prohlásil místostarosta Chebu Michal Pospíšil (ODS) a Franz Häring doplnil: „Krajinné výstavy vznikly před 30 lety a jsou každé dva roky. Původně to byla prezentace zahradníků a lesníků, nyní se zaměřují i na volnočasové aktivity.“

Druhá Krajinná výstava bez hranic v Chebu se otevře příští rok na konci května.