Plzeňané šetří s vodou, výrazně podražila

Plzeň - Plzeňané začali šetřit vodou. Jak ukázaly dlouhodobé statistiky, ještě před pár lety vytočili z kohoutků až dvojnásob dnešní spotřeby. Voda v západočeské metropoli v posledních letech podražila a nejvíc pak v letošním roce. Za letošním radikálním zdražením je podle radnice snaha vyhovět požadavkům Evropské unie. Pokud by je nesplnila, neměla by šanci získat dotaci na nutnou modernizaci úpravny vody.

Každé spláchnutí 5 litrů, mytí rukou další 4 litry navíc. Průměrná čtyřčlenná rodina dala loni v Plzni za vodu necelých deset tisíc korun. Podle mluvčí Vodárny Plzeň Kateřiny Chmelíčkové cena vody v Plzni vzrostla o 18 procent. Kubík vody tak přijde aktuálně na 83,50 koruny.

Lidé proto šetří. Průměrná spotřeba klesla na 100 litrů na osobu a den. A vzhledem k letošnímu zdražení bude snaha šetřit ještě markantnější. „Postupně se blížíme k tzv. hygienickému minimu,“ dodala Chmelíčková. Za hygienické minimum je podle Jana Kretka, vedoucího úseku pitných vod Vodárny Plzeň, považována spotřeba mezi 70-80 litry na osobu a na den.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Přestože se Plzeňané snaží šetřit, pít vodu z vodovodu většina z nich odmítá s tím, že není kvalitní, a raději kupují dražší vodu balenou. Podle vedoucí odd. hygieny obecné a komunální v Plzni Radmily Koubové jsou však obavy o zdraví zbytečné. „V letošním roce máme už od provozovatele 84 vzorků. Voda v plzeňském vodovodu je zdravotně nezávadná,“ uvedla. Kromě moderních technologií sází vodárna při kontrole kvality i na tradiční metody - třeba akvárium s rybami, ve kterém v upravené vodě plavou třeba jeseteři.