Pražské budovy Transgas mají na kahánku. Měly by ustoupit moderně

Transgas zmizí? (zdroj: ČT24)

Moderní administrativní centrum místo budov bývalého ministerstva paliv a energetiky na Vinohradské třídě, tak zní přání investora. Objekt z doby minulého režimu míní zbourat, což kritizují odborníci, podle kterých se jedná o unikátní architektonické dílo. Ministerstvo kultury rozhodne, zda je stavba Transgasu kulturní památkou.

Vinohradská se stala domovem pro ministerstvo paliv v sedmdesátých letech. Budova je teď střetem názorů; pro jednoho jde o ohyzdnou stavbu komunistického režimu, pro jiné je to zase kulturní památka.

Klub Za starou Prahu v ní spatřuje radikální projev „architektonického brutalismu spojující zároveň ještě prvky technicistní“, proto podal na ministerstvo kultury podnět, aby rozhodlo, zdali se jedná o kulturní památku.

Poslední žijící autor objektu Václav Aulický se na inovace netváří příznivě. „Jak to vnímám? Samozřejmě s velkým smutkem! O tom není vůbec sporu. Myslím si, že žádný architekt by neměl radost z toho, když má jeho takzvané dítě zahynout,“ říká.

Soubor budov Transgas
Zdroj: ČTK

Propojení Vinohradské a náměstí Míru

Investor HB Reavis se zachováním nesouhlasí. Argumentuje tím, že čtvrt století od sametové revoluce nikoho nenapadlo tento typ staveb chránit. Nelíbí se mu, že podnět přišel až v momentě, kdy má na místě vyrůst něco nového. Developer má v plánu budovy zbourat a postavit administrativní centrum se zeleným vnitroblokem, který má propojit Vinohradskou třídu s náměstím Míru. Projekt má v úmyslu vybudovat soustavu obytných střech, kde vyrostou kavárny a další místa k posezení.

Vizualizace projektu HB Reavis na Vinohradské
Zdroj: HB Reavis / ČT24

V současné době sídlí v budově Všeobecná zdravotní pojišťovna. Smlouva o pronájmu jí skončí letos na podzim, pak budovy osiří. Developer čeká, až mu úřady vydají příslušná povolení k demolici a následné výstavbě. Rozhodnutí by mohlo přijít v řádu měsíců.