Aktivisté přejmenovali Karvinou na Bakalovo

Karviná - Aktivisté proti rozšíření těžby černého uhlí pod Karvinou v noci přejmenovali dopravní značky města na „Bakalovo“ s dodatkem „prodáno“. Podle nich má vedení Karviné příliš těsné vztahy s finančníkem Zdeňkem Bakalou, který je jedním ze spolumajitelů těžební společnosti OKD. Plánovaná těžba by ovlivnila život lidem především v Orlové a karvinské části Staré Město.

Přelepením dopravního značení se bude zřejmě zabývat policie. Pokud by byla způsobena škoda do pěti tisíc korun, šlo by o přestupek. V případě vyšší škody by už šlo o trestný čin. Za poškozování cizí věci pak může pachatel dostat až rok vězení.

„Nic jsme těžební společnosti ještě neprodali, žádné naše pozemky prodány nejsou, to bude až poslední krok, až OKD splní veškeré požadavky, které město před zahájením těžby má,“ uvedla mluvčí Karviné Šárka Swiderová. Aby magistrát s těžbou v Dole ČSA definitivně souhlasil, musí OKD splnit několik podmínek. Mezi ně mimo jiné patří dopracování dokumentace k vlivu případné těžby, která by měla probíhat v letech 2015 až 2035, na životní prostředí (takzvanou malou studii EIA). Záměr rozšířit těžbu pod Karvinou už společnost OKD oznámila ministerstvu životního prostředí

Plánovaná těžba připraví o domov několik set lidí. V ohrožení se ocitá navíc i průmyslová zóna, která zaměstnává další dva tisíce místních. Město s novým dolováním však souhlasí – argumentuje tím, že Karvinsko je region uhlí. Svou budoucnost tak teď začínají řešit nejen místní obyvatelé, ale i firmy. Primátor města Tomáš Hanzel (ČSSD) už dříve ujistil, že firmy budou přestěhovány v rámci města nebo nejbližšího okolí, aby nedošlo ke ztrátě pracovních míst.

Plány na rozšíření těžby se obyvatelům Karviné a nejbližšího okolí vůbec nelíbí. Sepsali proto petici. Současně však připouštějí, že nejspíš nepůjdou do střetu s OKD a své domy prodají. Na největší odpor mohou těžaři narazit v Doubravě u Karviné. Tam chce OKD zbourat čerstvě postavené domy, které si postavili lidé vyštvaní těžbou z jiných míst. Důlní společnost jim tehdy zaručila, že už se nadále stěhovat nebudou.

 Ačkoli OKD slibuje, že nezahájí těžbu, dokud s ní nebudou souhlasit všichni obyvatelé zasažené oblasti, hrozí podle občanského sdružení, že se postupně lidé svých domů vzdají, když zjistí, že se postupně vystěhovávají jejich sousedé. 

Plány na rozšíření těžby může také ohrozit chráněný brouk pachník hnědý. Ten je podle ekologů kriticky ohrožený a v Evropě už se vyskytuje jen výjimečně. Na Karvinsku ovšem žije na území, které chce OKD poddolovat. Za několik měsíců má být vypracovaná studie vlivu na životní prostředí – pak bude jasné, na kterou stranu se přikloní stát.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)