Kozy místo sekaček na trávu. V brněnských parcích je to běžná věc

Veřejná zeleň města Brna pořídila kozy kamerunské a zakrslé v loňském roce. Trávu spásají například v Tyršově sadu nebo méně přístupné svahy v parku pod Špilberkem. Pro děti, které si v parcích hrají, je to navíc zajímavá atrakce.

Podobný způsob údržby zeleně je běžný na horských loukách. Pracovníci Veřejné zeleně města Brna se ale rozhodli zkusit to i ve městě. V Tyršově sadu a na Špilberku je tak možné běžně potkat kozy kamerunské a zakrslé holandské, které krom spásání trávy likvidují i ořezané větvičky ze stromů. „Máme sice sekačky, ale chtěli jsme to vyzkoušet. Jsou ale mlsné a spasou jen to, co jim chutná, zbytek musíme pokosit ručně,“ říká pracovník Veřejné zeleně města Brna Tomáš Trnka. V Tyršově sadu je stádo koz v mobilní kleci. „ Vždycky, když trávu vypasou, klec přemístíme,“ vysvětluje Tomáš Trnka.

Nová atrakce v centru Brna. V parcích mohou lidé potkat kozy a poníky (zdroj: ČT24)

Pod Špilberkem pomáhají kozám se spásáním zeleně i dva poníci, kteří se mohou po parku volně pohybovat. Lidé mohou ve městě potkat nejen kozy, které vlastní správci zeleně. Malé stádo má také Filip Kaprál. První kozu dostal před deseti lety a od té doby zahrada za domem u Špilberku patří jí a jejím potomkům. Městský pastevec jezdí s kozami na pastvu i trolejbusem. „Nastupujeme ukázněně vstupem pro kočárky a pro děti v trolejbusu je to atrakce,“ popisuje jízdu městskou hromadnou dopravou Filip Kaprál