Do vedení Ústí nikdo nechce – kompetence rady přebírá zastupitelstvo

Krize na magistrátu v Ústí nad Labem pokračuje – tamní rada stále není kompletní. Zastupitelé ve středu nezvolili chybějící členy, když nikoho nenavrhlo vedení města ani další strany. Vedení přitom v úterý slibovalo, že kandidáty navrhne. Veškeré kompetence radních tak přecházejí na zastupitelstvo. Město nemá kompletní radu od poloviny března, poté co rezignovaly dvě radní.

„Velmi mě zaráží, že nikdo nemá zájem pracovat ve prospěch města,“ podivovala se primátorka Věra Nechybová (nez.). Nefunkční rada prý ale chod města neovlivní: „Nedochází k ohrožení chodu města. Doprava funguje, školy fungují,“ podotkla Nechybová.

Jedinou změnou podle ní bude to, že se zastupitelé budou scházet častěji. „Tak, jak bude potřeba podle materiálů svolávat jednání zastupitelstva, abychom nezabrzdili chod města. Odhaduji, že to bude jednou za tři až čtyři týdny,“ dodala primátorka.

„Za dané situace by bylo adekvátní, aby na sebe paní primátorka převedla některé kompetence rady města. My jsme ji vyzývali, ať si takový návrh připraví a zašle nám ho. Toto se nestalo,“ podotkl lídr hnutí PRO!Ústí Martin Hausenblas. Rada má být podle usnesení zastupitelstva sedmičlenná – teď jsou v ní čtyři radní.

Ústí nad Labem nemá funkční radu (zdroj: ČT24)

V krajském městě od loňského června neexistuje standardní koalice. Vedení se dosud opíralo o hlasy komunistů, ODS a ČSSD a nezařazeného starosty Střekova Miroslava Štráchala. Teď má tento formát v zastupitelstvu 18 hlasů. K většině by ale potřeboval ještě minimálně jeden hlas.

image_660843
Zdroj: ČT24