V Liberci začala kontroverzní rekonstrukce Soukenného náměstí

Liberec - V Liberci začala kontroverzní rekonstrukce Soukenného náměstí. Zakázku za 17,1 milionu korun získala místní stavební firma Syner, město ale nemá dostatek peněz, a tak se s dodavatelem rozhodlo na rozložení platby do dvou let se čtyřprocentním úrokem. Vzhledem k možnostem města je to velmi dobrý kompromis, uzavření staveniště na jeden rok a dokončení v následujícím roce by bylo dražší, řekl náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům).

Rekonstrukce náměstí měla podle původních plánů navázat na stavební práce v dolním centru města, kde předloni v září dokončila společnost MULTI Development stavbu druhé etapy Obchodního centra Forum. Investor také na revitalizaci náměstí přidal městu tři miliony korun. Projekt mimo jiné počítá s větším množstvím zeleně, odpočinkovou zónou s lavičkami nebo s rozšířením pěší zóny a uzavřením Revoluční ulice.

Revitalizace náměstí zkomplikuje pohyb v centru města. Do konce července se bude na náměstí pracovat na úpravě stávajících veřejných toalet, budou se odstraňovat květníky a přesazovat zeleň, je třeba přeložit i inženýrské sítě. V srpnu pak začne druhá etapa, která pro motoristy uzavře průjezd z Pražské a Revoluční ulice na Soukenné náměstí, což zkomplikuje život zejména podnikatelům.

Soukenné náměstí v Liberci
Zdroj: ČT24

Projekt na revitalizaci náměstí připravilo předchozí vedení města v čele s ODS. Soutěž vyhrál Syner s nejnižší nabídkovou cenou a zakázku těsně před komunálními volbami získal. Povolební vedení radnice v čele s Janem Korytářem (Změna pro Liberec) pak ale v prosinci zakázku zrušilo pro nedostatek peněz. Syner se pak obrátil na antimonopolní úřad. Podle ÚOHS nebyl nedostatek financí důvodem ke zrušení soutěže. Městu vyměřil pokutu 100 000 korun a dalších 30 000 korun za náklady řízení. Zakázku muselo město realizovat. Dohodlo se ale na odkladu na letošní rok.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)