Slonice Donna a Tonya jsou po čtrnáctihodinové cestě v Praze

Praha – Dvě indické slonice se přestěhovaly z Rotterdamu do čerstvě postaveného pavilonu slonů v pražské zoologické zahradě. Slonice Donna, původně z Vietnamu, se do Česka dostala se zpožděním téměř čtvrt století. Původně měla už jako slůně žít v ústecké zoo, avšak nizozemské úřady ji po připlutí do Evropy zadržely a umístily do rotterdamské zahrady. Až dnes se tak dostala do cílové země, nakonec však do jiné zoologické zahrady. Zato s sebou přivezla i dceru Tonyu. Starší slonice je navíc březí, takže pražští chovatelé doufají, že příští rok přibude na svět ještě jeden slon.

Na cestu z Rotterdamu do Prahy se dvojice slonů vydala v úterý ráno. Na cestu dostala zvířata tišící prostředky, aby se při nakládání nezranila. Potom je chovatelé přesunuli do přepravních boxů a jeřábem naložili na kamion. Na něm strávili oba sloni čtrnáct hodin, do Prahy přijeli dnes ráno. Poté se přesunuli do slonince, kde se v příštích dnech začnou seznamovat s dosavadními členy pražské skupiny. Podle chovatelů by si dominantní Donna měla s místními postaršími a moudrými slonicemi Gulab a Shanti dobře rozumět.

Ve svém předchozím domově v Rotterdamu žila slonice Donna čtrnáct let, dostala se tam už po roce života. „Byla 26. července 1988 umístěna do rotterdamské zoo, kde dostala jméno Douanita, zkráceně Donna,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. O několik let později rozhodl nizozemský soud, že byla slonice na cestě z Vietnamu do Ústí nad Labem zadržena bezdůvodně, v té době ale Donna už byla začleněna do rotterdamské skupiny a transport do Ústí nad Labem, kde měla najít nový domov, by pro ni byl velmi bolestný.

Nakonec Donna v Nizozemsku nakonec porodila tři potomky. První z nich, sameček narozený v roce 2000, vzápětí uhynul. Samička Trong Nhi, která se narodila 13. května 2003, již v Rotterdamu dosáhla dospělosti a 10. února 2009 narozená Tonya se nyní se svou matkou přestěhovala do Prahy. Do Prahy přijelo ještě jedno slůně – dosud nenarozené, Donně by se mělo narodit příští rok. „Z toho, že Donna čeká slůně, jsme samozřejmě nadšení. Za to, že Donna přišla právě do Prahy, vděčíme nejen velkorysosti všech zúčastněných, ale v nemenší míře i faktu, že máme pro chov slonů nové, skutečně špičkové zařízení,“ podotkl ředitel Bobek.

Donna je známá tím, že zbožňuje sladké, naopak nemá ráda vodu. Ve skupině je dominantní a své postavení si udržuje i občasnými údery do ostatních slonů. Její sebevědomí se podle chovatelů přenáší i na Tonyu, která je velice hravá a díky ochraně své důrazné matky si na ostatní dospělé slony dovoluje mnohem víc než ostatní slůňata.

Nové přírůstky pražské sloní skupiny zatím návštěvníci nespatří. Čerstvě dostavěný sloninec není přístupný. Spatřit lze majestátní zvířata pouze ve výběhu.