Ministr kultury nečekaně odvolal z funkce ředitele Moravského zemského muzea

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) ve čtvrtek odvolal z funkce ředitele Moravského zemského muzea Martina Reissnera. Vedením pověřil Jiřího Mitáčka, dosavadního náměstka pro odbornou činnost.

„Ministr pozorně sleduje činnost příspěvkových organizací resortu kultury a v případě Moravského zemského muzea se po zralé úvaze rozhodl  Martina Reissnera odvolat. Jako důvod uvedl ztrátu důvěry,“ vysvětlila odvolání ředitele mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Na místo generálního ředitele muzea bude vypsáno výběrové řízení.

Martin Reissner se zatím nevyjádřil, odkázal na později. Jeho náměstkyně Eva Pánková dosud informaci o ředitelově odvolání neměla. „Já to okomentovat nemůžu, protože o té situaci nic nevím. Pan ředitel je v Praze a zatím jsme se nespojili, je to velmi krátká doba od té zprávy,“ řekla Eva Pánková

Reissner stál v čele muzea od roku 2009, kdy vystřídal Petra Šuleře. Předtím působil jako šéf odboru kultury na brněnském magistrátu.

Na chování ředitele muzea si stěžovali zaměstnanci i univerzitní profesoři

Martin Reissner čelil kritice některých kapacit z oboru. Upozornil na to už dříve server iDnes. V loňském roce napříkla propustil uznávanou antropoložku Martinu Galetovou, která pro muzeum získala dvoumilionový grant. Ministerstvo záležitost prověřovalo, ale nezjistilo žádná pochybení. Stěžoval si bývalý náměstek Václav Martínek, kterého ředitel odvolal bez vysvětlení.

Moravské zemské muzeum je druhá největší a zároveň druhá nejstarší muzejní instituce v Česku, jeho kořeny sahají do roku 1817. Ve svých sbírkách uchovává přes šest milionů předmětů. Spravuje Dietrichsteinský palác, Biskupský dvůr a Palác šlechtičen v Brně a další nemovitosti na Moravě.