Spalovna u Plzně už dávno stojí. Teď má i stavební povolení

Hotová spalovna odpadu u Plzně za 2,1 miliardy korun má opět stavební povolení. Jeho platnost potvrdil Středočeský kraj. Odpad se tam začne navážet příští týden. Zařízení mělo pracovat od letošního ledna, ale jeho zprovoznění zpozdily žaloby ekologických aktivistů. Středočeský kraj se vypořádal s připomínkami soudu a potvrdil platnost stavebního povolení.

Krajský soud v Plzni zrušil loni v říjnu stavební povolení vydané úřadem Středočeského kraje a věc mu vrátil k projednání. Středočeši rozhodovali o plzeňské spalovně kvůli úspěšné žalobě ekologů na podjatost plzeňského krajského úřadu.

„Dokončíme samotnou stavbu a příští týden začneme navážet do spalovny odpad, abychom tři až čtyři týdny prováděli provozní zkoušky. Chceme jimi ověřit, že zařízení splňuje všechny přísné parametry dané smlouvou s generálním dodavatelem stavby ČKD Praha DIZ,“ řekl předseda představenstva Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Spalovna v Chotíkově má stavební povolení (zdroj: ČT24)

Uvedl, že vzhledem k tomu, že se zařízení uvede do provozu letos, vejdou se škody do 100 až 150 milionů korun. Testovací provoz začne do 14 dnů. Poté začne firma řešit náhradu škod. „Budeme požadovat peníze, o něž jsme špatnými rozhodnutími přišli, po státu,“ uvedl Drápela.

Krajský soud reagoval na žaloby odpůrců spalovny. Ti se obávají, že její provoz zhorší životní prostředí. Domnívají se, že spalovna není nutná, pokud se bude víc třídit a jinak zpracovávat odpad.

image_666661
Zdroj: ČT24

Spalovna, která bude mít životnost 35 let, spotřebuje až 95 000 tun komunálního odpadu ročně. Má už smlouvy se svozovými firmami na veškeré palivo a přijala 36 zaměstnanců. Spalovna za 2,1 miliardy korun, jejíž ekonomická návratnost je odhadovaná na 15 let, bude trvale vyrábět elektřinu a teplo. Veškerý zisk z prodeje energií a plateb za odpad prý půjde do provozu, obnovy a servisu zařízení. „Jde o službu obyvatelstvu,“ řekl vedoucí projektu spalovny Vlastimil Borecký. Připomněl, že v roce 2024 bude v ČR zakázáno skládkování komunálního odpadu.