Omezení začne i na pátém úseku D1 – mezi Bíteší a Devíti kříži

Od středy budou muset řidiči zpomalit kvůli modernizaci již na pátém úseku dálnice D1. Mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži začnou přípravné práce před rekonstrukcí. Zatím nebude omezení v celém úseku, ale pouze u křižovatky Devět křížů, v první den ale musí řidiči počítat se zdržením. Budou totiž jezdit pouze jedním pruhem.

Na 168. kilometru dálnice D1 začnou dělníci ve středu dopoledne stavět provizorní přejezd přes středový dělicí pás. Od devíti hodin dopoledne do jedné odpoledne proto uzavřou jeden jízdní pruh ve směru na Prahu, poté na další čtyři hodiny naopak jeden pruh ve směru na Brno. Od 17:00 by potom již měl být asi půlkilometrový úsek v každém směru průjezdný ve dvou zúžených jízdních pruzích.

Začíná tak modernizace dálnice mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži. „Jedná se o druhý zahajovaný modernizovaný úsek dálnice D1 v letošním roce. V současné době tedy již poběží práce na celkem pěti úsecích,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. V první fázi budou dělníci pracovat na středovém pásu, poté by měli provizorně rozšířit jeden jízdní pás, aby se do něj vešly čtyři pruhy. Podobně jako v dalších úsecích, kde modernizace probíhá, bude rychlost ve zúžených jízdních pruzích omezena na 80 km/h.

Modernizace dálnice D1 začala na jaře 2013, v prvním roce se postupně objevila omezení na čtyřech úsecích dlouhých osm až devět kilometrů. Ty jsou zatím jediné dokončené, práce ale probíhají hned na pěti dalších. Kromě úseku Velká Bíteš – Devět křížů jsou to stavby mezi Hvězdonicemi a Ostředkem, z Psář do Soutic, mezi Měřínem a Velkým Meziříčím a v úseku Ostrovačice–Kývalka.

Ředitelství silnic a dálnic navíc počítá s tím, že ještě letos začnou práce až na třech dalších úsecích. Do dalších let potom zbude k opravě ještě devět z celkových 21 částí, do kterých silničáři rozdělili dálnici od Mirošovic po Kývalku.