Policie obvinila pražské úředníky kvůli restitučnímu podvodu s Bečvářovým statkem

Policie z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinila úředníky pražského pozemkového úřadu kvůli jejich rozhodnutí o restitučních nárocích na takzvaný Bečvářův statek. Vrchní státní zastupitelství v Praze to zveřejnilo na svém webu. Restituční podvod s majetkem velkostatkáře Julia Bečváře vyšetřuje policie, protože stát zřejmě jedné z dědiček vydal majetek v hodnotě miliard korun, na který neměla nárok.

Policie obvinila celkem tři lidi. Dva z nich čelí obvinění za zneužití pravomoci úřední osoby, v jednom případě ve stadiu pokusu, třetí člověk se podle policie dopustil maření úkolu úřední osoby.

Neoprávněný restituční nárok Emilie Bednářové na pozemky po velkostatkáři Juliu Bečvářovi vyšel najevo poté, kdy dědicové požadovali jako náhradní pozemky mimo jiné parcely na Žižkově, na nichž mezitím začal Metrostav stavět bytový komplex.

Právníci firmy při analýze historických dokumentů zjistili, že Bednářová nebyla Bečvářovou příbuznou, ale pouze dědičkou ze závěti. Proto neměla ze zákona na pozemky nárok, což v následném sporu mezi restituenty a Metrostavem potvrdil soud.

Podle dřívějšího vyjádření předsedy Transparency International (TI) Davida Ondráčky jde o podvod spočívající především v tom, že někdo na Státním pozemkovém úřadu (SPÚ) potvrdil statut restituenta i lidem, kteří na to nárok neměli. „Podle nás není jiná možnost, než že to bylo výměnou za korupci,“ řekl Ondráčka.

Stojí za restitucí pražští kmotři?

Lukrativní pozemky navíc byly od restituentů velmi záhy převedeny na nové majitele, kterými se staly anonymní firmy. Mezi jejich akcionáři mohou být podle Ondráčky například pražští kmotři. Soudní spory se vedou také o další pozemky v miliardových hodnotách, poznamenal předseda TI. „Mělo by se vyšetřit, kdo je hlavním scénáristou těchto podvodů,“ dodal.

V kauze, o níž informovaly Hospodářské noviny, však nejde pouze o tyto pozemky. Velkostatkářova rodina včetně údajně příbuzné Bednářové už totiž dříve vysoudila mimo jiné skoro sedm hektarů parcel naproti Thomayerově nemocnici v ceně až 1,4 miliardy korun, čtyřhektarovou zahradu v Kunraticích u rybníka Šeberák či areál v Hodkovičkách o rozloze asi pěti hektarů.