Policisté vystěhovali košířské squattery

Praha - Z košířského zámečku Cibulka vystěhovali v jedenáct hodin dopoledne policisté tamější squattery. Historickou usedlost několikačlenná komunita nelegálně obývala od začátku dubna. Na místě jsou kriminalisté, kteří sedmi squatterům brání znovu se do stavení dostat.

Squatteři na sebe včera upozornili akcí, která hnutí propagovala. Policisté k usedlosti vyjeli v noci, když dostali hlášení o rušení klidu.

„Policisté všechny osoby na místě vyzvali, aby okamžitě prostor opustily. Ty výzvy uposlechly. Všechny osoby byly zkontrolovány a z místa odešly. Jedna osoba byla předvedena na oddělení policie. Jednalo se o organizátora akce,“ řekla mluvčí policie Eva Kropáčová.

„Předpokládáme, že je to opět iniciativa policie, protože majitelům je tento objekt evidentně už x let úplně jedno, takže zbytečně chátrá,“ podotkla jedna z obyvatelek squatu.

Squat v Košířích
Zdroj: ČT24

Usedlost Cibulka, jejíž historie se datuje už od 14. století, je dlouhou dobu neudržovaná. Před pěti lety se pokusila o její oživení skupina mladých lidí, která připravovala v objektu se souhlasem majitele kulturní projekty. V listopadu 2008 se zde ale odehrál fyzický konflikt mezi obyvateli usedlosti a policií, která objekt prohledávala při pátrání po pachateli loupežného přepadení. Byli přitom zraněni tři policisté, čtyři squatteři byli obviněni z útoku na veřejného činitele. Majitel usedlosti Cibulka se pak od squatterů odvrátil. Proti zákroku policie se konala demonstrace na Palackého náměstí.

Několik desítek se na den vrátilo do statku v červenci 2009. Tehdy se jednalo o protest proti vyklizení vily Milada, kterou od roku 1997 také obývali squatteři. Protože si však prý lidé z okolních domů stěžovali na hluk a nepořádek, nechal vlastník nemovitosti - Ústav pro informace ve vzdělávání - objekt za asistence policie vyklidit.