České Budějovice rozmístí do ulic více kamer, chtějí tak čelit vandalům

UDÁLOSTI: S vandalismem mají problémy snad všechny obce a města (zdroj: ČT24)

Rozšíření kamerového systému chystá českobudějovická radnice. Zdůvodňuje to vandalismem, který město postihuje – loni stály opravy poničených památek přes 600 tisíc korun. Některé pachatele se podařilo díky kamerám i dopadnout.

Samsonova kašna i historická budova radnice v Českých Budějovicích se jednoho loňského rána probudily růžově posprejované. Záběry z pouliční kamery spolu se svědky poté policisty přivedly na stopu pachatele. „Jedná se o cizince, který studoval v blízkosti krajského města,“ přiblížil policejní mluvčí Milan Bajcura. Mladému Francouzi podle něj hrozí až tři roky vězení.

Kromě té, která zaznamenala poškození kašny, je v Budějovicích ještě 33 dalších kamer. Mají ale přibýt další. Město ve svých plánech odkazuje i na další škody, které vandalové působí. Kromě kašny a radnice loni poškodili například sochy, které ve městě každé léto bývají v rámci uměleckého festivalu.

Kamera již hlídá univerzitní kampus, kde před její instalací vandalové ničili lavičku Václava Havla – kradli z ní ozdoby. Univerzita nakonec skleněné šneky a srdíčka odstranila. „Po vandalských útocích, které jsme zaznamenali, je máme schované na rektorátu. Používáme je při příležitostech, kdy se tady konají autorská čtení, setkání, schůzky,“ uvedla mluvčí Jihočeské univerzity Dagmar Dvořáková.

V Českých Budějovicích loni způsobili vandalové škodu přes 600 tisíc korun. Celkově potom jdou škody do desítek milionů. Přispívají k tomu i útoky podobné tomu, který nedávno zaznamenali ve Zlíně: Vandal rozbil patnáct skleněných výplní protihlukové stěny. Škoda podle policie přesáhla 350 tisíc korun.