Štěpánek zůstává starostou Prahy 4, opozice se k odvolávání nedostala

Opoziční zastupitelé v nejlidnatější pražské městské části se pokusili odvolat starostu Petra Štěpánka (SZ). Kritizovali špatné fungování městské části. Štěpánek však starostou Prahy 4 zůstává, program mimořádného jednání zastupitelstvo neschválilo.

Mimořádnou schůzi, na které chtěli odvolat starostu, svolali zastupitelé z TOP 09, ČSSD a ANO. Opoziční zastupitel Michal Hroza (TOP 09) kritizoval radu městské části v čele s Petrem Štěpánkem za výběr nájemce opraveného Branického divadla, který se nepodařilo dokončit.

„Této koalici se stále nepodařilo najít způsob, jak jej zprovoznit pro obyvatele. Pořádejte zastupitelstvo v Branickém divadle a vybírejte vstupné, ta investice se vám vrátí,“ řekl. Další zastupitel Jan Petr (TOP 09) s kolegy potom kritizoval i fungování a správu městské firmy 4-Energetická.

Na mimořádném jednání se chtěla opozice věnovat také vznikajícímu komplexu bytových domů na Kavčích horách. Zastupitelé ho označili za devastující pro své okolí. „Nechci, aby tam stály betonové obrovské domy a park byl jejich zahrádkou,“ řekl Patrik Šebesta (TOP 09).

Opozice však neprosadila program mimořádné schůze, na samotné odvolávání tak nedošlo. Po hlasování o programu se sice ještě pokusila výsledek zpochybnit, ale starosta zastupiteli Petrovi neumožnil vznést technickou poznámku. Ten potom prohlásil, že Petr Štěpánek porušil zákon. 

V Praze 4 vládla po volbách koalice Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), TOP 09 a ČSSD. Kvůli sporům se loni v březnu rozpadla, od té doby vládne Trojkoalice s ODS, částí rozštěpeného ANO, které se minulý týden přidalo ke STAN, a hnutím Pro Prahu. Koalice má v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů.