Stavbu dálnice D11 brzdí kromě výkupů pozemků i vykopávky

Stavbu dálnice D11 brzdí kromě výkupů i vykopávky (zdroj: ČT24)

Stavbaře dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří nezdržují jen problémy ohledně nevykoupených pozemků, ale také archeologické průzkumy. Ředitelství silnic a dálnic sice začátkem roku oznámilo, že vypíše čtyři zakázky pro archeology za půldruhé miliardy korun, dosud však žádnou firmu nevybralo.

Ředitelství silnic a dálnic začátkem roku předběžně oznámilo čtyři chystané zakázky na výzkum na trase dálnice D11 od Hradce Králové k Jaroměři. Dosud ale tendry s odhadovanou cenou přes půldruhé miliardy korun nevypsalo. „Cena je příliš vysoká, dostali jsme za úkol hledat s ministerstvem kultury a akademií věd kompromis, chceme, aby tyto zakázky byly levnější,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Tahanice s majiteli půdy

Z pohledu výkupu půdy je úsek Smiřice-Jaroměř téměř bez problémů. Zbývá dořešit dvě vyvlastňovací řízení. Ale i tam, jak se zdá, se nakonec stát na odkupu za lepší cenu s majiteli pozemků dohodne. „Pomohlo ujasnění pravidel pro náhrady, to znamená, že ředitelství dokázalo nabízet vyvlastňovaným za pozemky úměrnou částku,“ uvedl Martin Hofman ze stavebního úřadu v Jaroměři.

V úseku Hradec-Smiřice je stav ještě lepší. Hradecký stavební úřad tam už nevede žádné vyvlastňovací řízení. Vloni jich přitom bylo pětadvacet – nakonec úřad vyvlastnil jen jediný pozemek. Ostatní majitelé půdy přijali slíbené násobky odhadu, jak dovolil nový zákon, a parcely prodali. I na bývalých polích farmářky Havránkové před Hradcem se staví a D11 tam spěchá k městu.

Dostavba D11 před Hradcem Králové
Zdroj: ČT24