Bouřky rozvodnily menší toky, kvůli sesuvu stála i D1

Jihlava - Českem se odpoledne a v podvečer prohnala vlna bouřek. Přívalový déšť rozvodnil potoky v Jeseníkách, Krkonoších a především na Vysočině, kde voda zatopila několik sklepů a zkomplikovala také dopravu. Kvůli nánosům bahna a kamenů se na hodinu a půl zastavila doprava taky na hlavním silničním tahu z Humpolce do Pelhřimova. Kvůli sesuvu půdy o délce 40 metrů byla asi na dvě hodiny uzavřena také dálnice D1 ve směru na Brno na 61. kilometru poblíž vodní nádrže Švihov na Havlíčkobrodsku. Ačkoliv část bahna již byla odklizena a dálnice je od 23:00 průjezdná pravým a odstavným jízdním pruhem, budou podle Národního dopravního centra trvat odklízecí práce až do pátečního poledne.

Na Třebíčsku v obci Zahrádka spadl při bouřce strom přes chatu v chatové oblasti. Není známo, že by byl někdo zraněn. Na Jihlavsku voda zatopila několik sklepů. V Brzkově poblíž Polné se navíc rozvodnil místní potok. Hasiči museli odstranit bláto ze silnice. Bouřka doprovázená i kroupami se pak přesunula na Havlíčkobrodsko. Celkem hasiči v kraji vyjížděli kvůli ostraňování následků bouřky pětadvacetkrát.

Přívalové deště potrápily i východ Čech

Východní Čechy zasáhly silné bouřky a krupobití. Voda zaplavila některé silnice a bahno z polí vyplavilo garáže, sklepy a zahrady. Počasí zpomalilo také vlaky. Kvůli rozbitému zabezpečovacímu zařízení se na koridoru u Přelouče jezdilo takřka krokem. Hasiči zasahovali na Královéhradecku i na Pardubicku u desítek událostí.

Vůbec nejhorší byla situace v obci Olešnice u Chlumce nad Cidlinou, kde za půl hodiny napadlo 30 centimetrů krup. Bahno z okolních polí zaplavilo garáže a některé zahrady. U Chvaletic selhalo zabezpečení železničního přejezdu. Vlaky proto dlouhou dobu v místě jezdily minimální rychlostí. Energetici hlásili desítky poruch na elektrickém vedení. Hlavně na Bydžovsku zaznamenali několik desítek poruch na nízkém i vysokém napětí.

Přívalový déšť během několika desítek minut naplnil vodní nádrž v Hrádku u Srchu. Hráz vodu neudržela a hasiči museli vykopávat strouhy, aby zachránili rodinné domy pod nádrží. Ve Zdechovicích zase voda zaplavila místní silnici.

Následky po bleskové povodni budou obyvatelé odstraňovat celý víkend. Celkové škody teprve pojišťovny vyčíslují.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)