Budějovice mají nového správce parkovišť, předchozí hrozí soudem

České Budějovice – Společnost Vinci Park už nevybírá parkovné v centru Českých Budějovic. Magistrát vypověděl smlouvu, kterou považuje za nevýhodnou, a dalším provozem parkovacího systému pověřil městský dopravní podnik, výpověď platí ode dneška. Zhrzená firma se ale s výpovědí nechce smířit, a tak spor o parkovné zamíří k soudu.

Za parkování v centru Českých Budějovic platí řidiči 20 milionů korun ročně. Nový systém, který provozuje dopravní podnik, ponechává městu dvě třetiny vybrané částky, zbytek připadá provozovateli. „Pokryje nám to náklady plus mírný zisk,“ je přesvědčen předseda představenstva firmy Slavoj Dolejš.

Dosud byly poměry jiné. Do městské pokladny šla necelá polovina vybraných peněz, provozovatelská firma Vinci Park si nechávala zbytek. Podle radnice si nárokovala nepřiměřený zisk – odhadem vydělala 60 milionů korun – a tak město nakonec smlouvu předčasně vypovědělo. „Zvítězil zdravý rozum,“ zhodnotil změnu radní Tomáš Bouzek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle vyhnané firmy je ale radniční očekávání zvýšených příjmů přehnané, provozování parkovacího systému je nákladné. Že by Vinci Park přišla k 60 milionům na úkor města, odmítl ředitel společnosti. „Tato částka je náš příjem. Od příjmu si odečítáme náklady a zisk je jenom zlomkem této částky,“ uvedl ředitel Vinci Park Petr Smejkal.

Protože vypovězená smlouva zaručovala firmě další tři roky provozování budějovického parkovacího systému, bude se sporem zabývat soud. S tím počítá i radnice, která už oslovila právníky.