Jihomoravským zemědělcům začala sezona. Čekají na déšť

První výsadby už mají za sebou a jejich pole brázdí traktory. Pro jihomoravské zemědělce začala sezona. Mnohem bedlivěji než loni sledují především předpověď počasí. Vyhlídky jsou například pro Jaroslava Crháka z Blanenska dobré, uvítal by ale více deště. Nejen jemu loňská sucha srazila výnosy. Lidem, nakupujícím jejich produkty, zase naopak sucha výdaje zvedla. Podražily například brambory.

Zemědělec Jaroslav Crhák vyjel dopoledne sázet cibuli, v půdě je totiž dost vláhy. Před půl rokem ale vypadalo jeho pole jinak. Bylo suché, popraskané a úroda značně menší než v předchozích letech. „Za brambory jsme měli nižší tržby asi o třicet procent, ztráta tedy byla asi 600 tisíc,“ popsal loňskou situaci zemědělec.

Nyní jsou podle něj vyhlídky dobré, jen by mělo do čtrnácti dnů zapršet. „Spodní vláha zatím je, takže to není žádná katastrofa, ale máme zasetou cukrovku a u ní se už na některých místech projevuje, že dlouho nepršelo,“ vysvětlil zemědělec.

Zemědělci zaznamenali ztrátu, nakupující zdražení

Přesto se zdražení většiny plodin nedotklo, i když jejich úroda byla loňské léto menší než v předešlých letech. Některé produkty podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) podražily. Zatímco například kilo brambor stálo na konci roku 2014 necelých deset korun, o rok později už téměř patnáct a nyní už více než 17 korun. Obdobně se zvedla cena i jablek. Za jeden kilogram lidé předloni zaplatili něco málo přes pětadvacet korun, na konci roku 2015 pak už přes třicet. 

  •                              konec roku 2014     konec roku 2015    březen 2016
  • brambory               9,76 Kč                     14,90 Kč                   17,26 Kč
  • jablka                       25,72 Kč                   30,23 Kč                   28,65 Kč
  • Zdroj: ČSÚ

S vypěstováním brambor měl v létě problémy i Jaroslav Crhák. Kvůli suchu přišli zemědělci o úrodu za více než tři miliardy korun. „Nás až tak dramaticky nepostihlo, ztráta tu je, ale ne taková jako jinde. Pokud by ale bylo sucho i letos, tak bych žádal o kompenzaci, už by bylo těžké takovou ztrátu ustát,“ dodal Crhák. Kompenzaci vláda pěstitelům nabízí i letos – 600 milionů, zemědělci ale žádali o odškodnění ve výši 1,2 miliardy.

  • škody zemědělců - 3 miliardy 
  • požadované odškodnění - 1,2 miliardy
  • skutečné odškodnění 600 milionů

S částkou není spokojená Agrární komora. „Nejenom, že dostáváme méně peněz, ale dostáváme je později. Byli bychom rádi, kdyby se změnily podmínky alespoň pro chmelaře a další plodiny, které na odškodnění nedosáhnou, a chceme se také bavit o podmínkách, aby byly rovnoprávné pro malé i velké podniky,“ uvedl prezident komory Miroslav Toman.

Právě vládou slíbené kompenzace se budou dělit podle velikosti farem - více dostanou ty menší. „Šest set milionů, které půjdou dílem z vládní rozpočtové rezervy, a 300 milionů z rezervy ministerstva zemědělství beru jako přijatelný kompromis a letos se snažíme podpořit naše zemědělce i jinými způsoby,“ okomentoval rozhodnutí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Zpět k správným zásadám, jinak přijdou o dotace

Kdyby se to letos opakovalo, musel by Jaroslav Crhák nakoupit další závlahové systémy, aby o úrodu nepřišel. Bez investic to ostatně prý v zemědělství nejde. „Když nebudou investovat, tak nebudou konkurenceschopní,“ uvedl Toman z Agrární komory.

Ministr zemědělství navíc upozornil, že jeho resort chystá nová pravidla pro zemědělce. „Budou se týkat hospodaření na zemědělské půdě. Ať už jde o počet plodin v osevním postupu nebo o velikost půdy na svažitých pozemcích. Chceme, aby se vrátili k zásadám správné zemědělské praxe,“ řekl ministr Jurečka. Pokud zemědělci od příštího roku nová pravidla nesplní, ztratí podle ministra Jurečky nárok na dotace.