Karel IV. se v čele průvodu vrátil na Hrad - odstartoval turistickou sezonu

Do svého sídla se v neděli vrátil ve velkém stylu slavný král Karel IV. Alegorický průvod zahájil letní sezonu Pražského hradu a také rok oslav 700. výročí panovníkova narození. Zahájení letní turistické sezony si nenechalo ujít přes padesát tisíc lidí. Mimořádně byly zdarma otevřeny hlavní návštěvnické objekty jako katedrála svatého Víta.

Karel IV. se na Pražský hrad vrátil na koni v 50členném průvodu historických postav, které byly spjaty s jeho životem. Nechyběli oba rodiče - Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna - ani čtyři Karlovy manželky - Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Eliška Pomořanská.

V průvodu nechyběly osobnosti spjaté s Karlovým životem (zdroj: ČT24)

Panovníkovu družinu přesvědčivě sehráli zaměstnanci Pražského hradu a kanceláře prezidenta. Kromě toho na návštěvníky čekali kejklíři, ohnivá show, skupina historických tanců i pěvecké soubory.

Navíc byl mimořádně zdarma vstup do hlavních turistických lákadel Hradu, v bazilice sv. Jiří nebo ve Zlaté uličce tak bylo slyšet nebývale mnoho českých hlasů.

Ve znamení 700. výročí narození Karla IV. bude na Hradě celá letošní sezona, památce významného krále a císaře se ale věnují i další kulturní instituce: