Oprava bytů Prague Marina probíhá již třetím dnem

Praha - Již třetím dnem pokračují práce na statickém zabezpečení mnohamilionové novostavby v pražských Holešovicích. V neděli se totiž část podpěr ohnula, podle stavbařů zřejmě kvůli náhlé změně počasí. Dům tak museli v neděli odpoledne opustit lidé z 18 bytů. Zpátky se mají vrátit během několika dnů.

Na opravě ohnutých podpěr pracuje téměř nepřetržitě asi 40 stavbařů a geodetů. „Jedna z možností je, že to způsobil ten prudký enormní teploťní rozdíl. Možná, že ta ocel reagovala rychleji, než sousední betonové konstrukce,“ uvedl mluvčí Metrostavu František Polák. Pracuje se i v garážích. Do dnešní půlnoci musí na 17 dělníků zpevnit tři podzemní patra speciálními tyčemi. K dispozici jich mají 4 500. 

Proč se podpěry ohnuly, chtějí vědět i policisté, kteří případ vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení. „Byly zadány posudky odborným znalcům,“ dodal mluvčí pražské policie Jan Daněk. Lidé z 18 evakuovaných bytů se zpátky do svých domovů vrátí do konce týdne. Jasno však bude až po zítřejší návštěvě statika. V luxusní novostavbě bydlí lidé dva roky, teď zvažují právní kroky.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)