ČD spouštějí své autobusy – už mají zpoždění

Frýdek-Místek – Do provozu vstupuje nová autobusová linka z Frýdku-Místku do Hranic. Od stávajícího autobusového spojení obou měst se líší tím, že se na jejím provozu podílejí České dráhy a v Hranicích všechny autobusy navazují na expresy od Prahy. Autobusy samotné sice drahám nepatří, platí v nich však jejich tarif včetně povinnosti „koupit“ si předem místenku, která je však k dispozici zdarma. ČD s koncepcí propojení komerčních železničních a autobusových linek přicházejí přibližně půl roku poté, co podobné spojení svým cestujícím nabídla Student Agency a její dceřiná firma Regiojet.

České dráhy společně s Veolií, které autobusy patří a je oficiálním dopravcem nové linky, chtěly zavést autobusové přípoje ke svým vlakům už v dubnu. Nakonec projekt o měsíc odložily, a tak se mohou cestující svézt až devíti páry nových autobusových spojů až dnes – s pomyslným úvodním zpožděním. Autobusy mají konečné u hranického a frýdeckomísteckého nádraží, na cestě zastavují také u nádraží v Novém Jičíně a v centru Příboru. V průběhu dne jezdí ve dvouhodinovém taktu, první ranní pár spojů ovšem jede pouze v pondělí, další pár pouze v pracovní dny.

V autobusech linky nazvané ČD Bus platí vnitrostátní jízdenky Českých drah – ty jsou i bez In-karty k dispozici s 25procentní slevou – stejně jako mezinárodní železniční jízdenky nebo celoevropské síťové lístky Interrail a Eurail. Je však nutné předem si zarezervovat místo, ačkoli je to zdarma.

Autobusy mají podle zástupců ČD významně zkrátit cestovní dobu mezi Prahou a Novým Jičínem či Frýdkem-Místkem. „Kombinací autobusové a vlakové dopravy zkrátíme jízdní dobu o více jak 20 minut, navíc novým autobusovým spojem zajistíme rychlé spojení samotných měst bez nutnosti přestupu a s výhodami tarifu ČD,“ poznamenal Vladimír Peléšek z drah.

ČD se tak snaží stáhnout náskok svého úhlavního konkurenta Regiojetu. Na jeho spoje z Prahy dnes navazují v Olomouci autobusové spoje do Nového Jičína a Frýdku-Místku. Celkem stráví lidé na cestě zhruba čtyři hodiny, stávající spojení vlakem s přestupem v Ostravě je obvykle téměř na čtyři a půl hodiny.

Výběr spojení Praha–Frýdek-Místek

vlak + autobus ČD

  • celkový čas: 4:03
  • Praha hl. n. – Hranice na Moravě: např. 10:17–13:12 (vlak EC Praha)
  • Hranice na Moravě – Frýdek-Místek: např. 13:20–14:20 (ČD Bus)

vlak + autobus Student Agency/Regiojet

  • celkový čas: 4:08
  • Praha hl. n. – Olomouc hl. n.: např. 9:33–11:58 (IC Regiojet)
  • Olomouc hl. n. – Frýdek-Místek: např. 12:13–13:35 (Student Agency)

vlaky ČD (přes Ostravu)

  • celkový čas: 4:33
  • Praha hl. n. – Ostrava hl. n.: např. 10:17–13:47 (EC Praha)
  • Ostrava hl. n. – Frýdek-Místek: např. 14:17–14:50 (regionální vlak)