Svatby na zámku v Raduni se rušit nebudou

Raduň - Zámek Raduň na Opavsku zůstane místem pro konání svateb. Ještě nedávno přitom obci hrozilo, že bude muset kvůli nedostatku peněz zrušit místní matriku. Sňatky na zámku by se tak staly minulostí. Zachránit ji má Národní památkový ústav, pod který zámek spadá.

Loni si své ano řeklo na raduňském zámku téměř padesát párů. Letos by jich mělo být minimálně čtyřicet. Budoucnost konání dalších svateb byla ale dlouho nejistá, protože obec zvažovala, že místní matriku nechá kvůli vysokým nákladům zrušit. Ministerstvo vnitra ji zde právě pro velký zájem o svatební obřady zřídilo teprve před dvěma lety. „Matriční úřad nás vyjde zhruba na 200 tisíc korun a vrátí se nám z toho asi 50, něco dostaneme od státu, ale pro obec je to stále vysoká částka,“ podotýká starostka Raduně Ludmila Juráňová.

Zastupitelstvo se proto s žádostí o pomoc obrátilo na Národní památkový ústav, který zámek spravuje. Za pronájem obřadních prostor jde totiž památkářům z jedné svatby pět tisíc korun, obci jen tisícovka. „My se chceme dohodnout na nějakém jednání, aby se Národní památkový ústav podílel větší částkou na našich zvýšených nákladech,“ míní Juráňová. Památkáři s takovým řešením souhlasí. „Národní památkový ústav je připraven udělat vše pro to, abychom se s obecním úřadem dohodli a aby svatby mohly v Raduni i nadále pokračovat,“ dodala Eva Kolářová.

Reportáž Sylvie Karolové a Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)