Rožnov pod Radhoštěm zpřístupnil unikátní rozhlednu

Zlín - Rožnov pod Radhoštěm dnes otevřel unikátní rozhlednu podle náčrtu, který je starý víc než sto deset let. Jak už je u staveb slovenského architekta Dušana Jurkoviče obvyklé, stavba hýří barvami a ozdobnými detaily.

Rozhledna je vysoká devatenáct metrů, zdobí ji ruční práce tesařů, klempířů a kovářů. Tvoří jí dvě stě kubíků bukového dřeva, všechny kmeny musely být staré kolem sta let. „To je skutečně skvost. Divím se, že to v dnešní době ještě někdo dokáže,“ chválí práci řemeslníků návštěvník rozhledny Josef Chlebek.  

Architekti rozhlednu stavěli jen podle jednoduchého, více než sto let starého náčrtu architekta Jurkoviče. Umělecké detaily pak precizovali v archivu jeho prací v Bratislavě. Na vrchol rozhledny vede osmdesát pět schodů, panorama ale zatím budí rozpaky.

Výhled na Javorníky ještě ujde, ale výhled na hlavní beskydský hřeben neexistuje. Vidět jsou jen vrcholky stromů. Za situaci může spor radnice a ochránců přírody, který zastavil vykácení stromů v blízkosti rozhledny. Dnes se kvůli němu přímo na rozhledně pohádali místostarosta Rožnova a šéf ochránců přírody. „Co mě mrzí, je skutečnost, že kvůli stromům není moc vidět do kraje,“ říká návštěvnice rozhledny Marie Jeníčková.  

Správní řízení k celému sporu ještě neskončilo. Nejdřív se ale bude kácet až v zimě, v době vegetačního klidu.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)