Lanovka na Sněžku se znovu rozjela, čekají jí poslední dva týdny provozu

Pec pod Sněžkou - Už jenom šestnáct dní se mohou lidé projet na vrchol nejvyšší české hory 63 let starou lanovkou, která dnes po pravidelné jarní údržbě zahájila provoz. Horní úsek dráhy z Růžové hory se totiž začně bourat již 13. května. Nová kabinková lanovka za 300 milionů korun povede v trase té stávající a otevřena bude za dva roky. Spodní část lanovky zastaví svůj provoz 2. září.

Pro návštěvníky Krkonoš je to v těchto dnech poslední šance využít k cestě na vrchol Sněžky lanovku, protože kvůli stavbě nové lanové dráhy 13. května skončí provoz horního úseku mezi Růžovou horou a Sněžkou. Dnes je ale kvůli silnému větru v provozu pouze spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu. I tak ale slunečné počasí přilákalo desítky návštěvníků, kteří u lanovky museli čekat frontu.

I další krkonošské lanovky dnes zahájily letní sezónu. Rozjela se například ta na Černou horu a Hnědý vrch. Čtyřsedečka na Pláně nad Špindlerovým mlýnem by svůj provoz měla zahájit až příští týden. Většina lanovek vyveze v ceně jízdného na vrcholy Krkonoš také kola nebo kočárky.

Na Horních Mísečkách se stále lyžuje

Na hřebenech Krkonoš ale stále leží podle informací horské služby zhruba 138 centimetrů sněhu, dnes ráno teploty dosáhly 10,5 stupně Celsia a na vrcholcích hor je jasno. V lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Milovníci lyžování mohou využít vleky v areálu na Horních Mísečkách, které budou v provozu až do 1. května.

Telefonát Václava Svobody (zdroj: ČT24)