Liberec přemýšlí, mezi koho rozdělí peníze z hazardu

Liberec - O miliony z hazardu se bojuje v Liberci. Město rozděluje peníze, které do pokladny povinně odvádějí provozovatelé kasin nebo heren. Podle novely loterijního zákona se letos rozdá víc a přidat chtějí všichni. Město teď čeká na rozhodnutí, komu dát a kolik. Zastupitelé napoprvé nerozhodli.

Miliony prohrané v hazardu jsou na dosah a Liberec řeší, jak je použít. Místo 21 milionů jako dříve teď magistrát očekává skoro dvojnásobek. Nejvíc chtěl dát sportovcům a zbytek rozdělit rovným dílem mezi kulturu, sociální oblast a infrastrukturu. „Jestliže toto máme vnímat jako nějaké kompenzační peníze, tak jsme je chtěli rozložit do co nejširší plochy,“ uvedl Jiří Šolc, náměstek primátorky Liberce pro ekonomiku.

O peníze je mimořádný zájem. Na magistrátu lobbovalo sedm sportovních klubů, zoo, ale i Divadlo F. X. Šaldy. Nepoměr dělení peněz mezi sport a kulturu se nelíbí jeho řediteli. S rozpočtem 60 milionů divadlo vydrží do října, město se podle něj bude muset rozhodnout. „Chceme divadlo, jsme kulturní město, anebo kulturu nepotřebujeme, a tak ho zrušme. Pak se ušetří i těch 60 milionů,“ řekl Martin Otava, ředitel Divadla F. X. Šaldy.

Zastupitelé ale návrh, jak peníze rozdělit, neschválili. Magistrátu vytýkají netransparentnost. „V tom materiálu nebyly jednoznačně určeny postupy, jak budou peníze rozděleny, byla tam řada nejasností,“ říká Tomáš Hampl, zastupitel Liberce. „Metodika rozdělení těch příspěvků měla být předložena na dalším zasedání, ale tím, že nejsou procenta, tak nebude ani metodika, to je jasné,“ dodává Šolc. Z hazardu tak v Liberci zatím nikdo nic nedostane. První peníze městu přijdou už během května, až do rozhodnutí ale zůstanou na účtu jako rezerva.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)