Nejvyšší stavba Česka je za polovinou, prostory jsou zamluveny

Brno – Budova nazvaná AZ-Tower, která roste v brněnských Horních Heršpicích, má být nejvyšší v Česku. Zatím je vystavěna zhruba z poloviny, dělníci jsou v sedmnáctém patře z plánovaných třiceti. Mrakodrap patří také k velmi úspěšným budovám – prostory v jeho třiceti patrech jsou z poloviny rozprodané, zbytek už je zamluven. Velký zájem je také o obytné apartmány, developer prodal dvanáct z celkových sedmnácti – včetně toho největšího, který zabírá 28. a 29. patro a má celkovou rozlohu 330 metrů čtverečních.

AZ Tower má měřit 111 metrů, překoná tak všechny další budovy v celé zemi. Bude plnit několik různých funkcí, protože první tři patra budou veřejně přístupná a zaplní je obchody, restaurace, fitness centrum a autosalon. V dalších dvaceti patrech budou kanceláře a nad 23. podlažím vzniknou byty. Jejich cena začíná na 64 tisících korun za metr čtvereční. Ve dvou podzemních patrech potom zaparkuje 275 aut. Celá stavba má stát 800 milionů korun.

Stavba je zatím v sedmnáctém patře z třiceti. „Rychlost výstavby jednoho patra je devět až dvanáct dní,“ uvedl manažer projektu Petr Teplý. Podle něj bude skelet dokončený letos v září a celá budova bude hotová v dubnu příštího roku. Následná kolaudace potrvá čtyři až pět měsíců.

Developer zdůrazňuje, že je o prostory v mrakodrapu velký zájem. Na 48 procent prodaných prostor jsou již podepsané smlouvy. Prodej všech zbylých prostor je podle Teplého v jednání. „Pokud se všechna jednání podaří dotáhnout do konce, tak je celý objekt rozprodaný,“ uvedl manažer projektu. O největší apartmán, který se prodal za 16 milionů korun, se strhl i boj. „Dokonce se nám ozvali i zájemci, kteří byli ochotni původního kupce mezonetového apartmánu přeplatit, a to až o 30 procent,“ poukázal Petr Teplý.

Mrakodrap vyrůstá v lokalitě mezi ulicemi Pražákova a Heršpická. Podle Teplého je místo vyhodnoceno jako ideální pro stavbu výškových budov. Proto jich chce developer na místě postavit ještě několik. Ve fázi projektu jsou dvě stavby sousedící s budovou AZ-Tower, jedna z nich ji má výškově překonat.