Hradec Králové řeší nedostatek hrobů

Hradec Králové řeší nedostatek hrobů (zdroj: ČT24)

V Česku loni zemřelo sto jedenáct tisíc lidí, nejvíc za posledních dvanáct let. V některých městech musí řešit nedostatek hrobů. Například radnici v Hradci Králové bude vybudování nových hřbitovních míst stát desítky milionů.

Dvacet tisíc hrobů totiž už stotisícovému Hradci nestačí. V lesním hřbitově vzniká nové oddělení urnových hrobů - ty jsou nejlevnější a také je o ně největší zájem. Lidé je skupují i do zásoby.

„Na velkých hřbitovech je nedostatek míst zvláště markantní, ale vždycky se musí nějaké místo najít,“ ujišťuje Naďa Štěrbová, vedoucí městských pohřebišť v Hradci Králové. Největší místní hřbitov se proto rozšíří. „Rozvojová zóna je vyznačena zhruba na dalších třiceti hektarech,“ upřesnil Daniel Jeřábek z městských technických služeb. 

Kraj navíc výrazně stárne - v Hradci Králové už tvoří senioři více než pětinu obyvatel. Není jediným městem, které tento problém řeší. Například v Jánských Lázních dokonce nemají žádný hřbitov. Chtěli by, ale proti jsou ochránci přírody, inspektorát lázní i někteří hosté.