Do jedné třídy Romy, do druhé „elitu“. Krásná Lípa si stojí za svým

Události: V Krásné Lípě dělí prvňáky do tří různých tříd (zdroj: ČT24)

Česká školní inspekce znovu kritizuje základní školu v Krásné Lípě i vedení města. Kontrolu tam zahájila poté, co část rodičů upozornila na segregaci romských žáků do jedné společné třídy. Nařídila nápravu v přístupu k výuce i v její kvalitě. S reakcí ale spokojená není - město postup hájí a ředitelku školy odvolat nechce.

Ve škole v Krásné Lípě dělí prvňáky oficiálně do tří různých tříd. Jednu z nich pojmenovali jako „alternativní“. „V této třídě není standardní výuka v lavicích, nejsou tam standardní hodiny, nezvoní tam a nemají známky, mají slovní hodnocení,“ popisuje matka jednoho z takto alternativních prvňáků Lucie Hanková.

Další je standardní a třetí měla být určena dětem, které nechodily do mateřské školy. Takovým žákům zde měl pomáhat asistent pedagoga a celkový přístup k výuce měl být intenzivnější. Praxe ale vypadá jinak. „Umí dohromady počítat do pěti, číst vůbec, psát taky vůbec,“ popisuje jedna z nespokojených matek Miroslava Kováčová. Školní inspekce dospěla k závěru, že škola takovým dělením vytvořila segregované prostředí.

Jestli se za jedno pololetí některým žákům zhorší prospěch o čtyři klasifikační stupně a nikdo to neřeší, tak to je fatální selhání, které není možné akceptovat.
Ondřej Andrys
náměstek ústředního školního inspektora

Další problém je i v tom, že škola požadovala finanční příspěvek od rodičů, kteří chtěli dát děti do alternativní třídy, dodává inspekce. Mělo to být u vedeno i na přihláškách. „Rodiče se mezi sebou domluvili, že by vybírali příspěvek 700 korun. Je to opravdu rozhodnutí rodičů,“ uvedla zástupkyně ředitelky ZŠ Krásná Lípa Eva Salovová.

„Nemůže to být tak, že vstup žáka do třídy na základní škole jakkoliv zaměřené je podmíněný úhradou nějakého finančního příspěvku,“ dodává náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Peníze vráceny, ředitelka zůstává

Dalších 500 korun za učebnice pak museli platit rodiče těch dětí, které první třídu opakovaly. Sedmisetkorunový příspěvek už teď škola vybírat nebude a peníze za učebnice rodičům vrátila. Vedle toho i vyměnila třídního učitele ve třídě, která měla problémy.

My jsme některá ta pochybení uznali. Jejich náprava buď vznikla v  mezičase, než byla vydána inspekční zpráva, nebo opatření vyplynula z té situace.
Jan Kolář
starosta města Krásná Lípa

Školní inspekce ale nemůže rozhodnout, pouze doporučuje. A takto také městu doporučila, aby odvolalo ředitelku. To ale městská rada odmítla s tím, že celou záležitost považuje za uzavřenou. Inspekce nicméně plánuje v Krásné Lípě další kontroly.