Starostka doporučila policistům novou služebnu. Nájem teď platí jejímu příteli

V Týništi nad Orlicí doporučila starostka policii podnájem u svého přítele (zdroj: ČT24)

Policie v Týništi nad Orlicí užívá novou služebnu na náměstí. Jde o soukromý dům, ve kterém jsou policisté v podnájmu. Objekt jim doporučila sama starostka Jana Galbičková (nestr.). Pak ale vyšlo najevo, že budova patří podnikateli, se kterým žije.

Policie v Týništi nevypsala na novou služebnu žádné výběrové řízení a dala na doporučení starostky. Zpočátku přitom policisté ani nevěděli, komu dům patří. Až později se dozvěděli, že majitelem je podnikatel a partner starostky Petr Rojek.

Policisté proto Janu Galbičkovou varovali před možnou kritikou veřejnosti. „Doporučila jsem objekty v soukromém vlastnictví, mezi nimi i objekt svého přítele. Policie si vybrala právě ten. Na rozhodování policie nemám žádný vliv,“ uvedla starostka s tím, že se žádného střetu zájmů nedopustila.

Její partner ale díky jejímu doporučení dostal nejméně šestiletou smlouvu a spolehlivého nájemníka – stát. „Nájemní smlouvu jsme uzavřeli na konci roku 2015 na částku 285 tisíc korun ročně,“ uvedla Ivana Ježková z Krajského ředitelství policie v Hradci Králové.

Nic městského nebylo k dispozici

Jen několik málo kroků od této nové služebny je přitom zhruba stejně velký dům, ale městský. Je stejně jako ten Rojkův opravený a kromě obchodů je v něm i klub podnikatelů a starostka v něm vede muzeum historických kočárků.

Samozřejmě pro nás je vždy lepší, pokud objekt vlastníme, ale pokud v dané lokalitě není, musíme přistoupit na nájemní podmínky.
Ivana Ježková
mluvčí Policie ČR Hradec Králové

„Tento dům nám nebyl nabídnut do nájmu,“ odpovídá na otázku, proč se policisté nepřestěhovali tam, vedoucí policejního Územního odboru Rychnov nad Kněžnou Zdeněk Hlaváček. „Týniště nad Orlicí nevlastnilo v té době, a ani dnes nevlastní, žádné volné nebytové prostory- ani kancelářské, ani obchodní či průmyslové,“ dodává starostka.

Po 16 letech se tak útvar vrátil na náměstí. Podle samotných policistů z Týniště si přestěhováním polepšili a „jdou s dobou“. „Policie se přestěhovala z nedůstojné periferie, z prostředí, které podle mě policistům a hlavně veřejnosti nedávalo odpovídající podmínky,“ uvedl ředitel královéhradecké policie Martin Červíček.

Policisté v Týništi mají v objektu kromě kanceláří například sklad zbraní a posilovnu. Na obvodním oddělení působí 14 policistů.