Zachrání roudničtí radní barokní pivovar?

Ústí nad Labem - Barokní pivovar v Roudnici nakonec zbouraný nebude. Nové vedení radnice totiž odmítlo plány bývalých radních postavit na jeho místě garáže. Kulturní památka míří do dražby a město má o historický pivovar velký zájem.

První ránu dostal roudnický pivovar v devatenáctém století, kdy se město rozhodlo pro železnici. Kvůli ní přišel o dvě boční křídla. Na pokraj záhuby přivedla kulturní památku nepovedená privatizace po roce 1989. „Objekt po špatné privatizaci nenašel nikdy uplatnění,“ vysvětluje Petr hrubý z Národního památkového ústavu Ústí nad Labem.  

Pivovar před dvěma lety odepsala i samotná radnice. Nejdříve nechala strhnout střechu a pak souhlasila s demolicí. „Ať nám někdo řekne, kde na to máme vzít peníze,“ prohlásil v roce 2010 tehdejší roudnický starosta Josef Bakeš. 

Příští zimu by už podle památkářů pivovar nepřežil. Nové vedení města si proto vynutilo exekuci. V nařízené dražbě je připraveno pivovar koupit. Jak však tvrdí roudničtí radní, už samotná dražba znamená záchranu pivovaru. „Já neustale říkám, že stačí stavbu zafixovat a čekat na nějakou podnikatelskou příležitost, myšlenku,“ říká roudnický radní Michal Cihla. „Nejlepším řešením by bylo stavbu zakonzervovat a podle toho, jak budou peníze, stavbu dávat pomalu dohromady,“ uvádí restaurátor a zastánce záchrany pivovaru Jiří Brodský. 

Roudničtí radní se nebojí ani toho, že by někdo město v dražbě přeplatil. Podle nich se každý nový majitel bude muset postarat o to, aby pivovar nespadl a nechátral.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)