Za svíček a zvuku houslí. Brno hostí Velikonoční festival duchovní hudby

Pět brněnských chrámů, šest koncertů vážné hudby a tři z nich při svíčkách. Tak vypadá letošní Velikonoční festival duchovní hudby. I tentokrát je v režii brněnské filharmonie, která si jako hosty pozvala například kolegy z ostravského orchestru.

„Dílo patrně bude premiérou nejen českou, ale i evropskou. Oratorium pochází z roku 1748 v Mannheimu v zámeckém kostele,“ popsal skladbu skladatele Františka Xavera Richtera dirigent Roman Válek.

Podle dochovaných záznamů se skladba hrála jen jednou, a to ve stejný rok, kdy byla dopsána - na Velký pátek. Její pravděpodobně druhou reprízu tak uslyší návštěvníci festivalu v podání právě brněnské filharmonie.

Bez komentáře: zkouška velikonočního oratoria (zdroj: ČT24)

Zda ale zazní provedení, které se linulo zámeckým kostelem před 268 roky, si dirigent jistý není. Ne všechny Richterovy díla se totiž dochovala vcelku. Mezi takové patří i výše zmíněná skladba. „Vzhledem k tomu, že se nedochovaly žádné jiné záznamy, tak je možné, že naše provedení je provedení de facto druhé,“ vysvětlil Válek.

Oratorium je napsáno pro tři kontratenory, soprán a tenor. Když by se totiž z diváků stali jen posluchači, nejspíše by jen stěží rozeznali, kdo ze tří sólistů a dvou sólistek právě zpívá. Všichni umělci totiž mají velmi vysoký hlas, který není ani mezi zpěváky běžný.

Skladba zazní večer v obnovené světové premiéře v kostele u Minoritů. Právě tam je jedna z pěti zastávek hudební pouti Velikonočního festivalu duchovní hudby, který začal na Květnou neděli v chrámu na Petrově a tam také 3. dubna skončí.