Pět studentů odletělo na Mars. Simulovaná expedice potrvá 100 hodin

Místo cesty do školy – let na Mars. V pondělí dopoledne odstartoval další ročník projektu Expedice Mars, které se účastní pět vybraných studentů z celého Česka. Ti museli před začátkem simulované expedice projít několika výběrovými koly a nakonec i výcvikem v Belgii. V malém modulu budou vesmírem cestovat až do pátku, kdy jejich mise skončí.

„Vždy mě zajímala fyzika a astronomie, a tak jsem se účastnila všech soutěží s touto tématikou. Když jsem se dozvěděla o expedici Mars, tak jsem neviděla důvod, proč se také nepřihlásit. Je to skvělá příležitost, komu se podaří zažít astronautický výcvik,“ vysvětlila jedna z účastnic letošní mise Eliška Trampotová. Největší zkouškou podle ní je nedostatek spánku a jídla. „Dá se to zvládnout, když člověk chce a soustředí se na svou práci,“ dodala.

Na začátku simulovaného letu je na můstku. Hlídá informace objevující se na dvou velkých monitorech. Na prvním z nich vidí loď zvenčí a také různé budíky, které ukazují rozdílné parametry, trajektorii a kde loď startovala a bude přistávat. Na dalším jsou telemetry, jako je stav kyslíku nebo teplota v lodi. „Hodnoty se dynamicky mění, a proto je musí neustále sledovat, protože když hodnota začne blikat červeně, musí najet na krizový režim a chybu opravit,“ popsal její úkol velitel Mise Mars Michal Vyvlečka.

Simulace letu na Mars (zdroj: ČT24)

Eliščini kolegové mezitím měří výkonnost světla nebo rozbory vody. Všichni účastníci projektu se musí vlézt do místnosti o velikosti 20 metrů čtverečních a strávit v modulu sto hodin. Aby pořadatelé mise zjistili, zda zvládnou takovou psychickou zátěž, museli projít několika výběrovými koly. „Motivační dopisy, domácí projekty, semifinálová kola, kde spolupracují na vědeckých projektech a pak finálové kolo, kde se ověřuje jejich psychická odolnost,“ popsal Vyvlečka.

Před odletem zažili výcvik v belgickém centru

Předtím, než se dostali do vyškovského modulu, prožili výcvik také v Belgii v Evropském kosmickém centru. „Zkouší chůzi po měsíci, stav beztíže, prožijí misi s raketoplánem, kdy doletí na mezinárodní vesmírnou stanici a zpátky,“ dodal velitel mise. Na podobný výcvik se mohou dostat jen studenti mezi 13 až 18 lety, právě jim je expedice určená.

Projekt odstartoval před dvanácti lety, od té doby se do jeho pořádání začali zapojovat i bývalí účastníci a nyní jej vedou pouze studenti středních nebo vysokých škol.

  • Cílem projektu simulovaných letů dětských posádek do vesmíru je popularizace moderních trendů vědeckého výzkumu vesmíru, vzbuzení zájmu o vědu a techniku. V obecné rovině podpora vzdělanosti a touhy dětí zvládat překážky na cestě za svým snem. Prostředkem k tomu je simulovaný let dětské posádky do vesmíru, během něhož děti získají praktické zkušenosti dále využitelné v běžném životě.
  • Zdroj: expedicemars.eu 

Na Mars létali studenti už v 80. letech

Let na Mars si vyzkoušeli studenti i mnohem dříve – v roce 1988. Tehdy se jedenáct mužů a jedna žena, z nichž většina studovala vysokou školu, zúčastnili projektu Štola 88 v bývalé důlní šachtě v Tišnově. V tamější imitaci kosmické lodi byla strojovna, řídicí centrum, sociální zařízení, ale i místnost pro chov zvířat. Výzkumníci předpokládali, že zvířata dobrovolníci sní. Ti si je ale natolik oblíbili, že je odmítli zabít.

  • Cílem experimentu Československé akademie věd bylo zkoumat chování lidí během krizových situací při delším odloučení. Experiment vyšel na čtvrt milionu korun a pracovalo na něm 60 lidí. V roce 2008 se ve štole konal den otevřených dveří s přednáškami vědců, kteří experiment řídili.

Společně tak strávili v podzemní izolaci tři týdny. Od okolního světa je dělily dvoje pancéřové dveře. Za svůj pobyt na lodi museli řešit různé krizové situace – jako oheň na palubě, únik kyslíku a jiné technické závady a také měli zkrácený běžný den na osmnáct hodin. Tomuto projektu předcházely ještě dva malé experimenty – Štola 85 a Štola 87.