Slovácké divadlo hraje „Kdyby tisíc klarinetů“

Uherské Hradiště - Na jevišti Slováckého divadla se zbraně proměňují v hudební nástroje. Divadlo totiž začalo uvádět legendární muzikál „Kdyby tisíc klarinetů“ nabitý hity šedesátých let. Původně divadelní revue, pak slavný film a nyní po půl století znovu lákavé představení. Podle režiséra je připravené radostně a přitom s pokorou.

„Oni se teď hrají dost, ale podle mě ne moc dobře, protože jsou příliš aktualizovány hloupými současnými vtipy. A ta hloubka, to, že se zbraně změní v hudební nástroje, kolik i teď je kolem nás násilí a hlouposti, zbytečné hlouposti! V tom si myslím, že je to poslání,“ podotkl režisér Igor Stránský.

Kdyby tisíc klarinetů, to je encyklopedie československé populární hudby 60. let. K písničkám známým z filmu doplnili ve Slováckém divadle ještě další hity Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. „Hraji postavu krásné Jany Brejchové, což je dost velký závazek. Je důležitá a výrazná v tom, že prochází celým tím dějem, komentuje veškeré dění v lázních Alkalis, v kasárnách,“ řekla představitelka reportérky Tereza Novotná.

Na jevišti zní celkem dvě desítky skladeb za doprovodu živé kapely. Srovnání s původními hvězdnými interprety se herci nebojí.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)