Žena, která zaútočila na batole, byla podle znalců nepříčetná

Ostrava - Jednačtyřicetiletá žena, která v lednu zabila ve Frýdku-Místku 1,5letou holčičku a vážně zranila její babičku, nebyla v době útoku příčetná. Zjistili to soudní znalci. Policie proto navrhla zastavení trestního stíhání. Konečné slovo bude mít státní zástupce.

„Návrh policie učinila vzhledem k faktu, že obviněná nebyla pro nepříčetnost v době spáchání činu trestně odpovědná,“ vysvětlila mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Znalci také navrhli, aby žena byla umístěna do psychiatrické léčebny. „O tom ale musí v civilním řízení rozhodnout soud,“ dodala Holčáková.

Na holčičku a její osmapadesátiletou babičku psychicky nemocná žena zaútočila koncem ledna v ulici I. P. Pavlova ve Frýdku-Místku, když zazvonila na dveře sousedů a s nožem v ruce se vrhla do bytu. Zranění holčičky byla neslučitelná se životem a i přes snahu záchranářů nakonec po převozu do nemocnice zemřela. Její babička skončila v nemocnici se závažným a život ohrožujícím zraněním.

Vražedkyně se pak před policisty zabarikádovala v bytě. Ti se k ní museli dostat násilím a dveře vylomit. Podle sousedů byla útočící žena nemocná a léčila se v minulosti v Psychiatrické léčebně v Opavě, údajně trpěla schizofrenií. Pokud by za vraždu šla před soud, hrozilo by jí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.