Prášily vysoudily sporný pozemek. Dům na něm jim ale nepatří

Události v regionech: Pozemek se vrátil obci, ale stojí na něm nový dům (zdroj: ČT24)

Obec Prášily na Šumavě získala zpět pozemky, které bývalý starosta nezákonně prodal. Soud označil smlouvu o prodeji pozemků za neplatnou. Na pozemcích však mezitím vyrostl dům s apartmány. Radnice sice nabídla pozemek znovu k prodeji, cenu, kterou požaduje, však vlastník budovy odmítl. Město zase nechce odkoupit dům. Na pozemku navíc zůstalo věcné břemeno, a tak majitel nemusí platit nájem.

Soud sice ve sporu o pozemky o ploše dvou tisíc metrů čtverečních v Prášilech rozhodl ve prospěch obce, výsledkem je ale pat. Radnice a Miroslav Zámiška, který na pozemku postavil apartmánový dům, navzájem odmítli nabídky na odkoupení buď půdy, nebo budovy, která na ní stojí.

„Nabízel jsem jim to. Třikrát jsem psal na obec: Vezměte si projekt, nechám vám ho za náklady. Ne,“ popsal Miroslav Zámiška. Radnice však nechtěla za budovu zaplatit necelých deset milionů korun, což je dvojnásobek rozpočtu.

Naopak pozemky, které již jsou zatížené věcným břemenem, nabídly Prášily vlastníkovi budovy. S navrhovanou cenou ale obec neuspěla. „Představovali bychom si cenu 2000 korun za metr čtvereční. Považujeme to za objektivní kompenzaci za ztrátu využití pozemku v územním plánu,“ vyčíslil prášilský starosta Libor Pospíšil.

V Prášilech tak zůstává prázdná budova. Jen občas v ní přespí turisté. Podle Miroslava Zámišky jsou ale byty neprodejné. „Stojí na pozemku, který patří obci. Vzniká mi škoda, protože s tím nemohu nic dělat,“ uvedl.

Obec nyní přišla s dalším návrhem o výměně pozemku za jiné, vhodné ke stavbě rodinných domů. Podnikatel se naopak chce obrátit na soud, aby rozhodl o sjednocení vlastnictví.

Apartmány přitom nejsou v Prášilech jedinou jeho kontroverzní stavbou. Už loni musel Miroslav Zámiška zbourat vznikající relaxační centrum. Podle architekta Ivana Adama bylo dvaapůlkrát větší, než mělo být podle stavebního povolení. Nyní na jeho místě vzniká nová budova.