Při požáru chalupy zahynuli dva lidé

Zbyny (Českolipsko) - Dva lidé v noci na dnešek zahynuli při požáru rekreační chalupy v obci Zbyny na Českolipsku. Jednasedmdesátiletou ženu našli hasiči mrtvou v prvním patře domu, jejího o tři roky mladšího manžela později oběšeného v garáži, řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Oba byli dříve majiteli objektu, ale podle policie jej kvůli dluhům prodali, a v pátek se měli z domu vystěhovat. Kriminalisté budou s touto informací dále pracovat při určování možných příčin tragédie.

Přesné okolnosti smrti ženy, sebevraždy muže i požáru kriminalisté nadále zjišťují. „Vyšetřování ukázalo, že manželé svůj dům před časem prodali, aby získanými penězi zaplatili dluhy, které v minulosti jejich rodině vznikly,“ oznámila Baláková. „S novým majitelem nemovitosti se dle jeho vyjádření dohodli na tom, že se v pátek 20. dubna vystěhují,“ dodala. To by mělo policii pomoci při stanovení vyšetřovacích verzí, jak a proč se události ve Zbyních odehrály.

Požár byl na tísňovou linku ohlášen ve 02:21. „V době našeho příjezdu hořela i veranda rekreační chalupy, která byla od garáže vzdálená asi 30 metrů. Objekt byl hodně zakouřen. Hasiči provedli průzkum domu v dýchací technice a našli v něm starší ženu, kterou vynesli ven,“ uvedl velitel čety českolipských hasičů František Luňák.

Přivolaní záchranáři už nemohli manželům pomoci, žena se podle lékaře zřejmě udusila kouřem, pomoci nebylo ani muži.

Podle Luňáka byl v objektu nalezen také mrtvý pes a tři kanystry s benzinem. Požár způsobil škodu za 500 000 korun, uchráněny byly hodnoty ve srovnatelné výši. Na místě zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči.