Vietnamská komunita plánuje v Praze buddhistický chrám

Praha - Na okraji Prahy vedle areálu tržnice Sapa v Libuši by v budoucnu mohl vyrůst větší buddhistický chrám. Jeho stavbu plánuje vietnamské buddhistické sdružení v ČR. Svatostánek by měl vzniknout v zamýšleném vietnamském kulturním centru. Buddhismus vyznávají asi čtyři pětiny Vietnamců a v Česku až dosud existují pouze menší svatyně.

„Chceme postavit kulturní centrum, kde bude i možnost se modlit. Už se nám podařilo koupit 12 000 metrů čtverečních pozemků. Povolení ke stavbě se nám zatím získat nepodařilo,“ uvedla kněžka a předsedkyně vietnamského buddhistického sdružení Vu Thi Thu.

Zakoupené pozemky leží u areálu tržnice Sapa směrem k Vídeňské ulici. Sdružení zatím nemá na stavbu nového svatostánku ani dostatek peněz. Chce je získat od věřících. Uspořádat sbírku se chystá i poté, co povolení ke stavbě získá. Potřebné žádosti o stavbu už podalo.

Kdo dobře žije, narodí se znovu a lépe, říká buddhista

Buddhistický chrám v Česku je od roku 2008 ve Varnsdorfu. Menší svatostánek funguje i v areálu Sapa v Praze. V přízemí je místnost, kam věřící přinášejí obětiny, ovoce a květiny a kde zapalují vonné tyčinky. Přicházejí sem obvykle první a patnáctý den v měsíci podle vietnamského kalendáře. V patře budovy se nachází modlitební místnost s větším oltářem a sochami. Ani tady nechybí květiny a ovoce.

„Lidé, když žijí, musí milovat ostatní. Musí dělat něco lepšího. Za čas po smrti se znovu narodí. Kdo dobře žije, tak se narodí znovu a lépe, kdo žije špatně, tak těžko dostane takovou šanci,“ řekl zástupce předsedy vietnamské společnosti v Praze Le Duy Ky, který v ČR žije od roku 1971. Dodal, že ten, kdo má Buddhu ve svém srdci, věří a přináší dary, dostane je zpátky. Le Duy Ky dodal, že chrám není uzavřený a zájemci ho mohou navštívit.

Tržnice Sapa leží na pozemcích bývalého masokombinátu a drůbežárny. Podle zástupců sdružení se s areálem pojí mnoho mýtů i předsudků. O jejich bourání se snaží neziskové organizace, mezi něž patří třeba Klub Hanoi. Jeho zástupci například pomáhají při řešení konfliktů. Sapa pak není jen obří tržnice s textilem a dalším zbožím, ale fungují tu i kadeřnictví, restaurace či obchody s tradičními potravinami. Vedle chrámu je tu také mateřská či základní škola.

Vydáno pod