Mladecko čekají čtvrté volby za rok a půl. Obec je rozdělená na dva tábory

Mladecko čekají už čtvrté volby

Už čtvrté komunální volby během necelého roku a půl proběhnou v Mladecku na Opavsku. Po rezignaci některých zastupitelů totiž opět jejich počet klesl pod minimální stanovený limit, a zastupitelstvo tak není usnášeníschopné. Politickou krizi v obci už řešilo i ministerstvo vnitra.

Mladecko je obec s necelými dvěma sty obyvateli. Přesto se zde ani na třetí pokus nepodařilo sestavit funkční zastupitelstvo. Poražená strana v čele se starostkou Janou Švejdovou totiž složila mandáty.

Vítězné uskupení jednu z rezignací napadlo. Spor se týkal odstoupení zastupitelky, která podala rezignaci jako náhradnice. V té době už ovšem byla považována za řádného zastupitele. O platnosti rezignace proto nakonec rozhodovalo ministerstvo vnitra, které ji potvrdilo.

Obec je rozdělená přesně na polovinu. Svědčí o tom i výsledky posledních voleb, které skončily s rozdílem jediného hlasu. Dohoda obou stran je tak zatím v nedohlednu. Podle zastupitele Pavla Horáka (nestr.) by se proto měl zvýšit počet mandátů, aby rezignující strana nemohla vyvolat další volby. Starostka ovšem dodává, že o tom musí rozhodnout zastupitelé, kteří ale nejsou usnášeníschopní.

Nové volby proběhnou 16. července. Zda budou lídři stran znovu usilovat o místo v zastupitelstvu, není jasné. Kandidaturu podle svých slov teprve zvažují.