Šikmá věž v Pise? Ale kdeže. V Ústí nad Labem!

Ústecká rarita: Jedna z nejšikmějších věží v Evropě (zdroj: ČT24)

Za fotografiemi, na kterých turisté podpírají nakloněnou věž, není potřeba jezdit až do Toskánska. Rovnocennou raritu nabízí i kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, jehož věž je čtvrtou nejnakloněnější věží v Evropě – aniž by toho radnice pro přilákání turistů příliš využívala. Změnu nyní chystá skupina ústeckých historiků.

Gotický mariánský kostel v centru Ústí nad Labem pochází ze 12. století a současný vzhled mu vtiskla přestavba dokončená v roce 1901 podle návrhu architekta a stavitele svatovítské katedrály Josefa Mockera.

Pětašedesátimetrová kostelní věž se z osy vychýlila o dva metry po americkém bombardování v dubnu 1945, když v blízkosti kostela vybuchly tři pumy a jihozápadní část chrámové lodi se celá zřítila. Zřícení hrozilo i mockerovské věži, místním se ji ale podařilo podepřít a zachránit.

„V centru Ústí nad Labem je to podle mě nejcennější místo svého druhu,“ dodává ředitel ústeckého městského muzea Václav Houfek.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

Darovat schod

Protože ale bomby zničily vnější schodiště ke zvonici, na věž se dá nyní vystoupat po kamenných schodech pouze do určité výšky, k dalším schodištím je potřeba přejít po trámech a žebřících.

Změnu nyní chystá skupina místních historiků, kteří chtějí věž zpřístupnit veřejnosti. Ani katolíci jako majitelé kostela nejsou proti, byť finančně projekt podle ústecké farnosti podpořit nemohou.

Objekt už zmapovala geodetická firma a nové schodiště navrhne architekt. Stavbu mají zaplatit přímo dary lidí, jeden schod přijde na 25 tisíc korun. „Na každém bude mít dárce cedulku se svým jménem,“ dodává Kateřina Valešová z Ústecké komunitní nadace.

Nejšikmější věž v Evropě má románský kostel v německém Suurhusenu. Čtyřiadvacet metrů vysoká věž je vychýlená od své osy o 5,17 stupně.

Kostel v Suurhusenu s nejšikmější věží Evropy
Zdroj: ČTK/AP/Joerg Sarbach

Nejslavnější šikmá věž v Pise se vychyluje o 3,97 stupně (460 centimetrů).

obrázek
Zdroj: ČT24