Díky letošní zimě se v Moravskoslezském kraji dýchá lépe

Letošní mírná zima možná nepotěšila lyžaře, ale třeba obyvatelům Moravskoslezského kraje hodně ulevila. Díky ní se jim dýchá líp než v minulých letech. Ani na jednom místě tam zatím koncentrace prachu nepřesáhla limity, které povoluje zákon: 35 smogových dnů v roce. V minulých letech přitom tahle hranice často padala už v únoru.

Smog důvěrně znají třeba ve Věřňovicích na Karvinsku, kam vítr přináší škodliviny z jedné strany z Polska a ze druhé strany z ostravské aglomerace. „Jsme mezi, takže to schytáváme zprava i zleva,“ konstatuje starosta Věřňovic Pavel Buzek. 

Jenže zatímco loni už se touto dobou blížili zákonem povolené hranici, tak letos ve Věřňovicích zažili zatím „jen“ 22 smogových dní: „Je to dobrá zpráva. Hodně fouká, a proto počet dnů, kdy nebyl překročen limit, je vyšší,“ dodává starosta. Zlepšení si všímá i Petra Klusková, která má dvě malé děti a nikdy nevyjde ven bez toho, aby si ověřila stav ovzduší v mobilní aplikaci. 

O něco lépe než v minulosti jsou na tom i další místa Moravskoslezského kraje. Třeba v Ostravě-Radvanicích padl loni 35denní limit už 26. února, letos tam zatím lidé zažili 31 smogových dnů. „Je to čistě vliv meteorologických podmínek,“ konstatuje Libor Černikovský z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Situace je lepší na většině měřicích stanic (zdroj: ČT24)

Firmy sice v Moravskoslezském kraji investovaly za poslední rok stovky milionů korun do modernějších a ekologičtějších technologií. Jejich přesný podíl na zlepšení ovzduší se dá ale těžko odhadnout. 

A podobně je to i se zplodinami z domácích kotlů, kterých by mělo ubývat díky dotacím na jejich výměnu. Třeba ve Věřňovicích požádalo o dotaci 50 ze zhruba 600 obyvatel.