Chemikálie ve vodě nebo ve městě: Narkomani komplikují policii práci

Narkomani odhazují nebezpečné chemikálie (zdroj: ČT24)

Bezohlednost narkomanů přidělává práci policistům i hasičům. Chemikálie, z nichž připravují drogy, totiž mnohdy volně odhazují po městě nebo nechávají ležet na takových místech, kde může dojít i ke kontaminaci spodních vod. V Sokolově se hasiči zbavovali kyseliny ve městě a v Chebu zase prověřovali právě možné zanesení vody.

Policejní razie na Chebsku odhalila velkovýrobnu drog. Chemikálie z ní plavaly v zatopeném sklepě, a proto vzorky z nedaleké Ohře raději hygienici poslali na kontrolu. Na místě byly nalezeny desítky kilogramů odpadu, včetně „matečáku“, což je chemický odpad vznikající při výrobě drog.

Na chemikálie a zbytky z přípravy drog v Chebu už upozornili v kontaktním středisku i jejich uživatelé. Našli je třeba v kontejneru.

Pozor na neoznačené plastové lahve

V Sokolovně pro změnu objevili kanystry s nebezpečnou kyselinou nedaleko nemocnice i v místech, kde si běžně hrají děti. „Neoznačené PET lahve jsou všeobecně nejnebezpečnější zdroj jakékoliv otravy v domácnostech i někde volně,“ varuje ředitel záchranné služby Roman Sýkora.

Podobných případů přibývá, a proto záchranáři potřebují speciální výbavu. Např. hasiči mají na likvidaci chemických havárií speciální vůz vybavený dýchacími přístroji a protichemickými obleky.

Jen v Karlovarském kraji za poslední dva roky obvinili policisté z výroby drog jedenáct lidí a odhalili devět varen. U většiny případů musela pomáhat právě i speciální jednotka hasičů.