U Hanušovic havaroval vlak, o víkendu pojedou pouze autobusy

Hanušovice – V Bohdíkově na Šumpersku se dnes ráno srazil kamion naložený dřevem s nákladním vlakem. Při nehodě se těžce zranil spolujezdec řidiče nákladního vozu, ostatní účastníci nehody vyvázli bez zranění. Na místě unikly pohonné hmoty. Nafta se dostala do půdy i do řeky Moravy, která teče blízko místa nehody. Hasiči museli na Moravě postavit norné stěny, situaci řeší i ekologičtí odborníci. Podle Drážní inspekce škoda přesáhne pět milionů korun. Trať bude v místě nehody kvůli odstraňování následků uzavřena, podle zástupců drah asi do nedělní půlnoci. Zastavena je doprava na železniční trati ze Zábřehu do Jeseníku. Rychlíky i regionální spoje nahradila autobusová doprava. Při nehodě byl poškozen most na trati, mimořádná výluka proto bude trvat nejméně celý víkend, možná zasáhne i do dalšího pracovního týdne.

„Nákladní vlak se střetl s nákladním automobilem na železničním přejezdu se světelnou výstražnou signalizací, která byla v době nehody v činnosti. Následkem nehody vykolejila lokomotiva nákladního vlaku a uniklo 2 tisíce litrů nafty z proražené nádrže lokomotivy,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Nehoda se stala před půl osmou ráno. Při střetu silniční a vlakové nákladní soupravy utrpěl těžké zranění spolujezdec v kamionu. Podle náměstka krajské záchranné služby Jana Weinberga vypadl po střetu z vozu. „Utrpěl zlomeniny obou horních končetin, otřes mozku a měli jsme také podezření na poranění hrudní páteře. Byl převezen do olomoucké fakultní nemocnice,“ řekl Weinberg. Podle průběžných výsledků vyšetřování je možné, že řidič přehlédl svítící výstražná světla a vjel na přejezd.

Při střetu byla vážně poškozena lokomotiva i automobil. Protože hrozilo, že vytékající nafta nateče do nedalekého potoka, přijeli na místo hasiči. „Postavili jsme norné stěny, do kterých jsme uniklé provozní látky zachytávali,“ uvedl mluvčí hasičského sboru Zdeněk Hošák.

Železničáři se zatím zabývali stavem lokomotivy. Podle mluvčího SŽDC Pavla Hally se vyšinula třemi nápravami. „Na místo míří nehodový vlak se speciálním jeřábem. S odstraňováním následků lze počítat v řádu několika dnů,“ řekl mluvčí Halla.

Kvůli vážnému poškození trati čeká každého, kdo bude chtít o víkendu dojet po kolejích od jihu do Hanušovic nebo Jeseníku, přestup na náhradní autobusovou dopravu. Týká se rychlíkové linky Brno – Olomouc – Jeseník, rychlé regionální linky Olomouc – Zábřeh – Jeseník i osobních vlaků ze Šumperku do Hanušovic.